• Eten en drinken

Al zeven generaties een passie voor patisserie

Eten en drinken |

Aan de naam, Patisserie en Banketbakkerij Vanderbeek, kan je waarschijnlijk al raden wat al zeven generaties lang een grote passie is. Die passie merk je ook meteen wanneer de huidige patissier, Michel Vanderbeek (boven in de foto, links), vol enthousiasme over zijn familiegeschiedenis spreekt. Die gaat maar liefst terug naar de eerste suikerbakker van Kortrijk, in 1766! Leuk om te weten: de bokkepootjes en speculaas worden nog steeds naar de recepten van Michels grootvader gebakken.

Toch wordt er niet enkel naar het verleden gekeken. “We zijn fier op onze traditie, maar… je bent maar zo goed als je laatste taartje”, grapt Michel. Aan taartjes geen gebrek, natuurlijk. Wie liever iets authentiek Mechels wil proeven, kan kiezen uit drie streekproducten. Bovenop de chocolade maantjes, verkoopt Vanderbeek twee op en top, zelf-ontwikkelde, Mechelse koekjes: de maneblussers en de margrietjes. De margrietjes, dat zijn lekkere zandkoekjes met citroencrème, wiens naam verwijst naar onze fiere Margriet. Maar het zijn de maneblussers die toch écht wel mijn persoonlijke favoriet zijn. Wist je trouwens dat deze gebakken marsepeinkoekjes gebaseerd zijn op mustachollen, een koekje dat al meer dan 500 jaar oud is? En na al die tijd zijn ze nog altijd even lekker!

Welk Mechels streekproduct ga jij als eerste proeven? 😋

Patisserie en Banketbakkerij Vanderbeek: Steenweg 36, 2800 Mechelen

Foto © Astrid Leriche