• Weetjes

Astrids gedacht: samen veerkrachtig

Weetjes |

Via Avansa hoorde ik vorige week dat vandaag officieel de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid wordt afgetrapt. Het thema? Dat lees je in de titel. “Samen veerkrachtig.” Want veerkrachtig zijn we de laatste tijd verdorie toch wel enorm moeten zijn! Het is ook een moment om de taboes te doorbreken die soms nog op geestelijke gezondheid rusten. Iemand die z’n been breekt, gaat naar de dokter. Logisch, want z’n been is gebroken. Maar wat als de ‘breuk’ in je brein zit? Dan hebben we precies nogal snel de neiging om te relativeren en te minimaliseren. Om te zeggen: “Och, kop op. Het kon erger. Gewoon even sterk zijn.

Dus. Taboes doorbreken. Hallo, ik ben Astrid en ik heb al wel eens paniekaanvallen. Soms kleintjes, die vooral vervelend zijn. Soms grotere, die ik naar beneden moet worstelen. En toch zou je het niet zeggen, hé! Ik lach op elke foto en ben bezig met heel wat supertoffe dingen. Ik heb deze week mensen rondgeleid in Mechelen en zag hen verliefd worden op onze mooie Dijlestad. Ik mocht de Dierenbescherming bezoeken en katten knuffelen, ben tot rust gekomen in de stiltetuin en heb heerlijk geluncht bij Chalex. Om maar te zeggen: je ziet het niet altijd aan iemand dat ze ergens mee worstelen. Of toch niet op dezelfde manier dat je de gips opmerkt wanneer iemand z’n been gebroken heeft.

Dus. Om deze column even af te sluiten op een positieve noot: ondersteun elkaar op dezelfde manier dat je dat zou doen wanneer iemand fysiek iets voor heeft. Minimaliseer niet maar luister. Bied hulp voor zover je kan. Wees mild voor elkaar (en jezelf!). En misschien het belangrijkste van al: it’s okay not to be okay. Een gebroken been is geen persoonlijk falen. Een geestelijk gezondheidsissue is dat óók niet.

En bij deze kijk ik uit naar een weekend waarin ik me weer volop in het mystery project mag smijten en naar het indoor trampolinepark volgende week (aandachtige lezers zullen opmerken dat dit eigenlijk voor deze week gepland stond, maar een ontstoken knie gooide roet in het eten.)

Allez: goed weekend hé!