• Wat te doen
  • Weetjes

Autizondagen: toffe activiteiten voor een autismevriendelijker Mechelen!

Weetjes |

Ik kreeg onlangs een tof bericht van Kevin Polfliet, voor vele Mechelaars beter bekend als uitbater van café Het Maanlicht. De vraag? Of ik een nieuw Mechels, sociaal bewogen initiatief in de kijker zou willen zetten. Bij het horen van de naam was ik al verkocht, bij het lezen van de reden waarom en de invulling was ik nog enthousiaster. Het gaat hier namelijk om de ‘Autizondagen’, een initiatief waarvoor Kevin de handen in elkaar slaat met Stiene Van den Eynde, auticoach bij Mind-Z. Zoals de naam al verklapt, organiseren ze dit najaar een reeks zondagse activiteiten voor autistische personen én hun naasten. En vooral: de activiteiten zijn autismevriendelijk.

Wat houdt dat zo onder andere in? Wel, als iemand die zelf op het spectrum zit kan ik je zeggen: onze huidige samenleving is druk. Niet alleen qua opgejaagdheid, maar ook qua hoeveelheid prikkels die op elk moment van de dag binnenkomen. En waar een ander al makkelijk de belangrijke prikkels kan filteren van de ‘ruis’ op de achtergrond, betekent het in mijn geval dat alle prikkels soms even hard binnenkomen. Wat meteen erg lastig is bij dagdagelijkse activiteiten. Ik geef een voorbeeld. Een uurtje in de supermarkt, dat betekent een theetje en Dafalgan bij thuiskomst, omdat de overvloed aan prikkels al wel eens hoofdpijn durft uitlokken. Niet zo handig, dat.

En dus lanceren Kevin en Stiene de Autizondagen, met als doel om Mechelen een duwtje in de rug te geven richting een autismevriendelijkere stad. De spits wordt afgebeten op zondag 24 oktober met een heuse bierproeverij. Op 14 november wordt er een stadswandeling georganiseerd en op 12 december ben je welkom in Het Maanlicht voor een praatcafé voor partners.

Indien de Autizondagen succes hebben, wordt er zelfs al voorzichtig vooruitgedacht. “Als alles goed gaat, willen we van Het Maanlicht graag het eerste autismevriendelijke café in Mechelen maken, met regelmatig aangepaste activiteiten. Uiteraard hopen we dat het beleid en andere ondernemers in onze stad dan ook mee op die kar springen”, vertelt Kevin. Stiene beaamt. “Met Mind-Z wil ik graag aan een autismevriendelijkere wereld te bouwen. Te beginnen in mijn hometown Mechelen, want ik ben hier geboren en getogen. Ik heb er alvast enorm veel zin in," klinkt het enthousiast.

Voor meer info over de Autizondag activiteiten kan je steeds terecht op de kalender van Mind-Z. Inschrijven vooraf is wel verplicht, maar Kevin verzekerde me alvast dat er – op het moment van schrijven – nog ruimte is voor nieuwe deelnemers. Ik ben alvast fan van dit initiatief!