• Eten en drinken
  • Nostalgie
  • Weetjes

Chapeau! 200 jaar geschiedenis in het pand van ‘t Klakkenhuizeke

Weetjes |

Het historische pand van 't Klakkenhuizeke heeft door de jaren heen al heel wat veranderingen meegemaakt. Zo’n 200 jaar geleden startte het als zoutopslagplaats en heel wat Mechelaars kennen het ongetwijfeld nog als de hoedenwinkel van Dominique Lemesre. Tegenwoordig kan je er lekkere takeawaykoffie halen en genieten van heerlijke zoetigheden bij Bar Klak.

Nadat 't Klakkenhuizeke aan de Schoenmarkt als zoutopslagplaats diende, werd het opgedeeld in vier winkelruimtes. Die werden nog voor de Eerste Wereldoorlog omgevormd tot twee winkels. Vanaf dan vond je er een bloemenwinkel en een uurwerkenwinkel. De handelaars moesten er wel wat over hebben om winkel te houden op deze locatie: zelf woonden ze immers in de kelder…

De Tweede Wereldoorlog bracht opnieuw verandering met zich mee. Familie Dewael nam na de oorlog het pand over voor hun winkel met hoeden, petten en handschoenen. In 1978 zette de Brusselse hoedenverkoopster Dominique Lemesre de traditie verder. In totaal zou je er zes decennia lang hoeden kunnen kopen. Helaas moest Dominique haar winkel aan het Schepenhuis sluiten toen het pand rond 2008 verkocht werd. Echte diehards wisten haar echter nog steeds te vinden in haar Brusselse winkel in de Schildknaapsstraat.

‘t Klakkenhuizeke werd in gebruik genomen door een immokantoor, maar in maart 2016 mocht het alweer een nieuw initiatief verwelkomen. Vanaf dan trof je er immers Bar Klak aan. De koffiebar zet ook in niet-coronatijden voornamelijk in op takeaway doordat het pand zo klein is. Dat is immers amper 42 m²! Kan je geloven dat hier vroeger wel vier winkels in gevestigd waren? 🙈

Bij Bar Klak geniet je van lekkere koffie en snacks. Tijdens je bezoek snuif je niet alleen de heerlijke geur van koffie op, maar ook de lange en memorabele geschiedenis!

Foto’s © Mechelen Weleer en Bar Klak

Schoenmarkt 5/6
2800 Mechelen

Deze post kwam tot stand in samenwerking met onze partner Feeling