• Weetjes

De Mahatma Gandhiwijk krijgt nieuwe straatnamen! 🥳

Weetjes |

De Mahatma Gandhiwijk, da’s een wijk in volle beweging. En dat bewijzen ook de 40 nieuwe straatnamen die door de inwoners van de wijk gekozen werden! Vanaf 2024 wandel je er bv. door de Marie Popelinstraat, de Jean De Boeckstraat en de Welkom in Mechelenstraat. De 40 nieuwe namen werden gekozen door wijkinwoners, uit een lijst van maar liefst 71 voorstellen.

Het feit dat enkele namen je mogelijks bekend in de oren klinken, is niet toevallig, trouwens! Bij de suggesties werden bewust enkele bekende Mechelaars geopperd, zoals de Jean De Boeckstraat, een Mechelaar en wereldburger die vanuit zijn engagementen bij ACW, Wereldsolidariteit en de GROM (de huidige Mondiale Raad) de drijvende kracht was achter tal van initiatieven, zoals Global Fiësta en het project Cero Rico in Bolivia. Maar zo is er binnenkort ook de Francis Baystraat, genoemd naar een andere bekende Mechelaar die jarenlang dirigent van het BRT-amusementsorkest was.

En, ook leuk om te vermelden: een groot deel van de straatnamen krijgt de naam van een straffe vrouw uit de Mechelse of wereldgeschiedenis. Zo zullen er straten in de wijk de naam dragen van onder andere Lea Pauwels (schepen in Mechelen en de drijvende kracht achter vzw Borgerstein), Marie Popelin (eerste vrouwelijke doctor in de rechten in België en belangrijke voorvechtster van vrouwenrechten), Florence Nightingale (grondlegster van de verpleegkunde), Rosa Parks (Amerikaanse burgerrechtenactiviste) en Fatima Mernissi (sociologe die zich inzette voor gelijkheid tussen man en vrouw).

Welke straat welke naam zal krijgen, dat blijft nog even een verrassing. Maar ik vind het alvast wel supertof om te zien hoe de bewoners écht mee vorm mogen geven aan hun stukje Mechelen. Da’s mooi, toch?

Foto © Jan Smets (archiefbeeld)