• Weetjes

De nekker, een duivelse verschijning uit de Mechelse folklore

Weetjes |

Bij Halloween horen – jawel – monsters en griezelige volkslegendes. En wist je dat we in Mechelen een volkslegende hebben over een waterduivel, de nekker?

Wat we nu kennen als de wijk Nekkerspoel, was in de prehistorie al een moerassig – maar bewoond! – gebied. De oudste legende gaat dat er, in de moerassige omgeving rondom de nederzetting een kwaadaardige waterduivel met rode ogen leefde. Verdwaalde voorbijgangers waren vogels voor de kat. Het is te zeggen, voor de nekker die zich verhulde in allerlei verschillende gedaantes. Zwemmers konden trouwens ook maar beter op hun tellen passen, aangezien de nekker hen al wel eens durfde verdrinken.

De rust keerde, volgens de vertellingen, pas terug in de 7de eeuw, toen de Mechelse patroonheilige Sint-Rombout de kwaadaardige waterduivel verjoeg. Al zijn er nog steeds ouders die aan hun kinderen het verhaal vertellen van de demonische figuur met de rode ogen, die kinderen opeet als ze niet op tijd in hun bed zouden liggen. Of het pedagogisch verantwoord is, laat ik wel even mooi in het midden. 🤭

Tekening © Astrid Leriche