• Eten en drinken
  • Weetjes

Drie doe-tips voor Wereld Bijendag, van Mechelse stadsimker Johan

Weetjes |

De hardste werkers in de stad, dat zijn zo mogelijk wel de bijen van de stadsimkerij Nectarist, van imker Johan. Hij zet zich al sinds 2014 vol passie in voor deze – toch wel kwetsbare – beestjes en verkoopt met trots écht lokaal geproduceerde Mechelse honing, herbruikbare bijenwasdoeken en imkermateriaal voor gedreven hobbyisten.

Aangezien het vandaag Wereld Bijendag is én deze vlijtige beestjes alle hulp maar al te goed kunnen gebruiken, geeft Johan graag zijn top drie tips mee om de bijen te ondersteunen. Zo maak jij jouw tuin of balkon zo bij-vriendelijk mogelijk en… mogen we nog lang van échte Mechelse honing genieten!

🐝 Open een échte ”air bee & bee” door een insectenhotel te hangen. Deze kleine houten huisjes met ronde bamboe schuilplekken zijn ideaal voor bv. hommels, die maar een 200-tal meter vliegen, en voor solitaire bijen zoals de rode metselbij.

🐝 Kies bij het aanleggen van je tuin bij voorkeur bloemen en planten met verschillende bloeimomenten. Alhoewel bijen tijdens de hoogdagen lente vaak voedsel in overvloed hebben, durft het al een pak kariger zijn in het prille begin van de lente en tegen het einde van de zomer aan. Vroegbloeiers én zomerbloeiers kunnen dan wel zorgen voor een lekker bijenbuffet!

🐝 Sam Gooris zong het zo’n 25 jaar geleden al: “laat het gras maar groeien!”. En dat is meteen het makkelijkste advies van al: doe gewoon even niets met je tuin en laat het gazon zijn gang gaan. Al snel zal je de wilde bloemen die de kop opsteken niet meer op één hand kunnen tellen!

Benieuwd hoe bij-vriendelijk jouw tuin is, of hoe je hem nog meer BIJzonder kan maken? Neem dan zeker een kijkje op de Maai Mei Niet webpagina van Knack!

Nectarist: Mechelsbroekstraat 21, 2800 Mechelen

Foto © Nectarist