• Weetjes

Drie weetjes over deze oude ‘bekende Mecheleir’

Weetjes |

Wat Manneke Pis voor de Brusselaars is, dat is het Opsinjoorke voor Mechelen. Als mascotte van onze stad vind je hem niet alleen in het straatbeeld terug, maar maakt hij ook steevast deel uit van de Mechelse ommegangen. Hoog tijd voor wat weetjes over deze bekende Mechelse figuur, dus! Wist je dat:

🤸🏼‍♂️ … de originele houten pop al meer dan 350 jaar oud is? Bij de stoeten wordt er sinds de 20ste eeuw wel een kopij opgegooid, aangezien de originele Opsinjoor ondertussen méér dan zijn seniorenstatus bereikt heeft.

🤸🏼‍♂️ … de grote gele Opsinjoor onder de Sint-Romboutstoren eerst langere benen had? Dit reuzegroot, geel beeld werd geïnstalleerd zodat kinderen erop en errond konden klauteren. Echter: de lange benen kwamen toch wel érg hoog. En dus ging er een stukje af, zodat er terug veilig op het Opsinjoorke gespeeld kan worden!

🤸🏼‍♂️ … de Opsinjoor pas sinds 1775 Opsinjoor genoemd wordt? Een arme Antwerpenaar (oftewel Sinjoor) kreeg tijdens een processie bijna de pop op zijn hoofd, waarna de Mechelaars hem beschuldigden van poging tot diefstal van hun mascotte. En aangezien de Antwerpenaars geen kans lieten liggen om over de Maneblussers te beginnen, werd de pop als reactie “Op Sinjoor” gedoopt!

Foto © Astrid Leriche