• Nostalgie
  • Weetjes

Duik mee in de geschiedenis van Theo en zijn pand De Groene Hond!

Weetjes |

De jongere generatie kent De Groene Hond zonder twijfel van de vele toffe en artistieke pop-ups die er de afgelopen jaren plaatsvonden. Maar: wist je dat dit pand van eigenaar Theo Vervliet al een érg lange geschiedenis kent? Hij werd hier zelf geboren (op de tweede verdieping) en grootgebracht. Theo is dus zonder twijfel de geknipte persoon om wat meer te vertellen over dit historische gebouw.

Wist je dat:

🏠 …het pand achtereenvolgens een apotheek en kledingwinkel is geweest? Theo’s moeder en grootmoeder maakten voor de kledingwinkel onder andere fluwelen vesten met de hand. De vesten waren zelfs zo populair, dat tijdens de jaren 70 de toenmalige BRT opkocht om te gebruiken in hun producties!

🏠 …waar nu een huis staat, op Korenmarkt 5, vroeger een doorgang was? Langs die doorgang werd het bier geleverd aan het vroegere café Scaldis. Vóór het dichtbouwen ervan bevond De Groene Hond zich dus op Korenmarkt 5. Meer zelfs: het adres was eigenlijk zelfs Graanmarkt 5, voorafgaand aan de naamsverandering van het plein!

🏠 …de prachtige Amerikaanse kassa die je op de foto hieronder ziet, nog de originele kassa van de apotheek is? Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd deze achter een valse wand verstopt en… achteraf vergeten. De kassa was namelijk zó goed verstopt, dat ze pas enkele jaren geleden teruggevonden werd bij verbouwingswerken. Binnenin zaten zelfs nog muntstukken uit het begin van de 20ste eeuw!

De Groene Hond: Korenmarkt 7, 2800 Mechelen

Foto’s © Astrid Leriche