• Eten en drinken

Fan van livemuziek op café? Bezoek dan eens Kafee Zapoi!

Eten en drinken |

Voor vaste stamgasten hoeft Kafee Zapoi in de Onze-Lieve-Vrouwestraat vast geen introductie meer. Achter de toog vind je uitbater Johannes, die enorm vertrouwd is met de Mechelse horeca. “Dit is de twintigste zaak waar ik werk, dus ik heb al serieus wat togen achter de kiezen”, lacht hij.

Wat Kafee Zapoi typeert is de gezelligheid aan de toog én de focus op muziek en live concerten. “Onder Zapoi is er een kelder met volwaardig podium, in het café zelf is er ruimte voor rustige concerten van kleine bandjes en singer-songwriters op een vrijdag- of zaterdag-avond. Normaal gezien worden er in het café ook enkel platen gedraaid, niet alleen voor de sfeer maar ook omdat het iets volledig anders is dat een digitale afspeellijst”, vertelt Johannes. “Er staat nu zelfs een volledig gestemde piano, waarop mensen ‘s avonds al spontaan zijn beginnen spelen.

Wie zich trouwens afvroeg vanwaar de naam van het café komt: er zit – uiteraard – een leuke betekenis achter. “In het Russisch betekent ‘zapoi’, om het nog beleefd uit te drukken, je met twee flessen vodka naakt naar het bos begeven voor een weekend en er niet uitkomen tot die twee flessen vodka op zijn. Om dan met herleefde geest het leven terug met twee handen aan te pakken”, lacht Johannes. Ik vind het alvast geweldig gevonden – én een supergezellig café!

Kafee Zapoi: Onze-Lieve-Vrouwestraat 115, 2800 Mechelen

Foto © Astrid Leriche