• Nostalgie
  • Weetjes

Goswin de Stassartstraat: van Romeinse heirbaan naar straat vol bruggen

Weetjes |

Wist je dat de Goswin de Stassartstraat een enorm rijke geschiedenis heeft? De straat kent haar oorsprong in Romeinse tijden. In die tijd liep hier namelijk de Romeinse heirbaan van Bavay naar Utrecht.

De Goswin de Stassartstraat loopt van de Wollemarkt naar de Dijle en werd in 1856 vernoemd naar baron Goswin de Stassart. Die Mechelaar lag mee aan de basis van de onafhankelijkheid van België en was ook de allereerste voorzitter van de Belgische Senaat.

De straat was vroeger de toegangsweg van en naar Antwerpen en was dan ook erg belangrijk voor de lakenverkopers die naar de Wollemarkt moesten. Over de jaren heen kreeg de straat, of delen ervan, heel wat verschillende namen. In de 14e eeuw stond ze bekend als de "Kerckhoffstrate", het deel tussen de Jodenstraat en de Dijle was vanaf de 16e eeuw “Hoffstadt”. Tegenwoordig loopt de straat dood aan het water, maar vroeger vond je hier een brug over de stadsgracht.

De straat werd vroeger door heel wat grachten gekruist. De Heergracht met de Heergrachtbrug en Meulekensbrug verdwenen in 1894 toen de grachten gedempt werden, maar de Kerkhofbrug bestaat nu nog steeds deels. De brug werd later vernoemd naar brouwerij De Anker en kreeg dan ook de naam Ankerbrug. Van deze brug blijft er nog één leuning over bij het Groen Waterke. Dat is trouwens het enige oorspronkelijke stukje vliet in de binnenstad!

Typisch aan de straat was dat de elite dicht bij de stadskern woonde en dat de gewone burgers eerder bij de gracht woonden, vanaf de Heergrachtbrug oftewel Roosbrug.