• Wat te doen

(H)eerlijk shoppen, bijleren en genieten? Dat doe je zondag op de M-Fair!

Wat te doen |

Ik liet vorige week al iets vallen over M-Fair, hét Mechelse festival voor eerlijke en duurzame kledij op zondag 10 oktober in het Congres- en Erfgoedcentrum Lamot. De madammen van KoKo Kollektief zijn uiteraard ook van de partij. Maar natuurlijk valt er nog veel meer te beleven op deze hoogdag tijdens de Week van de Fairtrade, hé! Ik nam alvast het programma eens door en pikte er mijn favoriete activiteiten uit.

♻️ Swishing: Klinkt de term u even onbekend in de oren als bij mij het geval was? Geen zorg, het gaat eigenlijk om een poepsimpel concept: kledingruil. Deze week is dus nog hét moment om eens diep in je kleerkasten te graven voor miskopen of kleding die je eigenlijk niet meer draagt. Op zondag kan je tussen 12u en 13u30 je meegebrachte kledij inleveren, die je dan punten oplevert om tussen 13u30 en 15u andere kleding mee te “kopen”. En zo heb je iets nieuws in je kleerkast, zonder iets nieuws te moeten kopen. Geweldig, toch?

♻️ Workshops van Avansa: wil je graag leren hoe je je kleerkast wat ecologischer of zelfs zero-waste kan maken? Of verwerk je oude t-shirts liever tot een originele halsketting? Schijf je dan op tijd in voor één van de workshops die Avansa geeft tijdens de M-fair. Ik ben alvast benieuwd naar de zero-waste tips en heb me daarvoor ingeschreven!

♻️ CiLAB lezing door Shawkat Khalil: je (her)kent hem misschien vanop de cover van Nieuwe Maan in juni of van het recentere interview in Weekend Knack. Wat zonder twijfel vast staat, is dat de Syrische mode-ontwerper Shawkat Khalil reeds een bewogen leven heeft gekend. Tijdens deze lezing, getolkt door Mahabat Shaker, kom je meer te weten over mode in Syrië en de duurzame missie van CiLAB, waar Shawkat mee de schouders onder zet.

Ziezo, dit zijn mijn aanraders alvast voor tijdens M-Fair op zondag 10 oktober. Wie tussen de workshops, marktjes en lezingen door even uit wil blazen, kan dat trouwens met een (h)eerlijk drankje van de Wereldwinkel Mechelen, of een lekker hapje van de veggie fooddtruck.

Ik kijk er alvast naar uit, en jij?

Foto © Stad Mechelen