• Wat te doen
  • Weetjes

Het mooie Mechelen van Marcel Kocken: “Mijn aanrader is één plaats waar véél in zit.”

Weetjes |

Marcel Kocken wordt niet voor niets het geheugen van Mechelen genoemd. Wanneer je hem een vraag stelt over de schijnbaar kleinste details van onze stad, volgt er een ongelofelijk boeiende uitleg waar je met plezier naar luistert! Naast de grote legendes en de geschiedenis, ligt zijn voorliefde bij wat hij de “petites histoires” noemt: persoonlijke herinneringen en anekdotes van Mechelaars – en van zichzelf natuurlijk! Zo wist hij het volgende te vertellen over het Mechelse begijnhof.

Mijn roots liggen in het begijnhof, mijn moeder werd daar namelijk geboren in de Jezuspoort in één van de huisjes. Ze heeft in de Nonnenstraat ook haar kinderjaren doorgebracht. Wanneer ik een groep rondgidste die eens iets wilde zien naast het stadhuis of het paleis van Margaretha, trok ik met hen naar het begijnhof. Ik liep door alle straatjes, zonder door straten te dubbelen. En op het einde vroeg ik hen dan waar we waren. Eigenlijk zaten we dan steeds heel dicht bij de Grote Markt”, lacht Marcel.

Hij schakelt moeiteloos over naar boeiende weetjes die de meeste Mechelaars waarschijnlijk nog niet weten – ikzelf leerde ook bij. “Wist je dat de Begijnhofkerk een houten vloer over de stenen vloer had liggen? Zodat de begijntjes geen koude voeten kregen, hé! En de Sint-Katelijnekerk heeft een houten gewelf, dat is ook heel zeldzaam. Dat zie je bijna nergens anders”, vertelt hij.

Het begijnhof was wat mij betreft altijd al een attractie. De huizen zijn zeker nú mooi gerestaureerd, maar zelfs ervoor was het al de moeite waard om te bezoeken. Mijn allerlaatste gegidste wandeling die ik gedaan heb, was dan ook in het begijnhof. Als ik me niet vergis was het een groep uit het Antwerpse. Ik wou hen eens iets laten zien waar je als toerist niet naartoe gaat, maar wat wél de moeite is”, sluit Marcel af.

Ik kan deze lofzang op het begijnhof alleen maar beamen, eigenlijk. Eén van de dingen waar ik wekelijks naar uitkijk, is de kleinhandelsmarkt aan de Centjesmuur, om dan door het begijnhof terug naar huis te fietsen. Dit oude stukje Mechelen met z’n wirwar van straatjes is perfect om even door te kuieren (of fietsen) op een zonnige namiddag. Misschien een leuk idee voor een kleine staycation?

Foto © Astrid Leriche