• Weetjes

”Hiermee werd de toren geblust!” en meer over de Mechelse vlieten

Weetjes |

De Mechelse geschiedenis is onlosmakelijk verbonden met die van de vlieten. Via deze kleine waterweggetjes in de binnenstad transporteerden de Mechelaars o.a. bier en meubels. En het blussen van – soms fictieve – branden was door de vlieten ook een pak makkelijker.

Maar over de vlieten valt nog een heleboel méér te vertellen, zoals stadsgids Marcel Kocken bewijst tijdens zijn “Vleetewandeling mé Marcel Kocken” – in het Mechelse dialect. Wist je bv. dat:

💧 … de vlieten vroeger ook gebruikt werden voor scheepvaart? Met platte boten – boten zonder kiel – konden de mensen van Mechelen naar Sint-Katelijne Waver varen. Er was op een gegeven moment zelfs zodanig veel scheepvaart dat ze eenrichtingsverkeer moesten invoeren!

💧 … de brugleuning van de Befferbrug, die tot 1922 over de Melaanvliet stond, nu te bewonderen valt wanneer je de Kruidtuin binnenwandelt? Als je langs de kant van de Bruul door de toegangspoort richting den Botanique wandelt, kan je ze meteen aan de rechterkant spotten.

Wil je zelf Mechelen langs het water ontdekken, dan raad ik je vooral aan om het Dijlepad in de binnenstad te bewandelen. Zo kan je bv. aan de Lamot afdalen naar het wandelpad dat zich net boven het water bevindt, om dan zo de achterzijdes van de historische huizen en de rest van de stad te ontdekken vanuit een ander perspectief. Perfect voor op een zonnige namiddag!

Foto © Stad Mechelen