• Uncategorized

Hotspots: toerist in eigen stad met Astrids herfstige aanraders

Uncategorized |

Afgelopen weekend mocht ik enkele héél toffe mensen kennis laten maken met Mechelen. En dat zette me aan het denken. In alle maanden dat ik al schrijf over mijn mooi Mechelen, heb ik – denk ik – nog geen lijstje gemaakt voor toeristen in eigen stad! Bij deze dus een kleine fietsroute met enkele plekjes die, wat mij betreft, aanraders zijn in Mechelen. Geen nood: er zitten ook gezellige schuilplekjes bij voor wanneer er weer eens een enorm plaatselijke wolkbreuk plaatsvindt. 😉

  • Beginnen doen we aan het Plaisanceplein, waar een vrolijke bronzen dame alle passanten – en de ochtend – vol overgave lijkt te groeten. Het beeld heet “Vreugdekreet” en werd gemaakt door beeldhouwster Mariëtte Teugels. Je vindt haar werk trouwens ook terug in de binnentuin van ’De Cellekens’!
  • Onze tweede stop – als je vroeg genoeg vertrokken bent, tenminste – is de versmarkt aan de Centjesmuur, dichtbij brouwerij Het Anker. Proef eens één van de carré confitures van bakker Ivo, of hou het gezond met een kraakverse appel of peer van één van de fruit- en groentenboeren. Je vindt ze elke maandag, woensdag en vrijdag aan deze oude muur van het Begijnhof, tussen 8-13u.
  • Recent terug opengesteld en te vinden in één van de mooiste wijken van Mechelen: de Begijnhofkerk! Ideaal om even te schuilen bij regenweer, maar ook bij stralend weer moet je deze prachtige kerk ook eens van binnen gezien hebben!
  • Van de Begijnhofkerk fiets je door naar de Sint-Janskerk. Het is te zeggen: het kleine straatje in de buurt van de kerk, het Klapgat. Het dankt z’n naam aan alle mensen die er na de mis nog even bleven napraten of klappen, oep ze Mechels.
  • Volgende halte: koffie, natuurlijk! Je kent me ondertussen toch al, of niet? Fiets langs de Sint-Romboutstoren richting de Minderbroedersgang en bewonder de Melaan, één van de opengelegde vlieten in Mechelen, vooraleer je doorfietst naar Sister Bean voor een welverdiende – en heerlijk gezellige – koffiepauze.
  • Wanneer je vertrekt vanuit Sister Bean zit je trouwens héél erg dicht bij een prachtig stukje historisch Mechelen. Fiets dus zeker even terug via de prachtige Kraanbrug, om op de Haverwerf – en befaamde ‘drie huizekes’ – uit te komen.
  • Deze halte is er één voor de boekenliefhebbers: De Zondvloed in de Onze-Lieve-Vrouwestraat. Deze boekenwinkel voorbijfietsen zou haast strafbaar moeten zijn. Binnen vind je een uitgebreide collectie aan tweedehandsboeken, ramjs en nieuwe aanraders. Nood aan een tweede koffietje? Geen probleem, dat hebben ze hier ook!
  • De laatste halte van de dag is er meteen een atypische, maar daarom niet minder goed. Na al dat fietsen heb je waarschijnlijk honger gekregen, toch? Reden te meer om Frituur Veemarkt, één van de beste frituren van Mechelen, mee in de fietsroute op te nemen, dus! Schrik alleen niet wanneer er een lange wachtrij buiten de frituur staat. Je moet er iets voor over hebben, voor zo’n goede frietjes, hé!

Et voilà, bij deze heb je een kleine fietsroute door Mechelen met mijn aanraders voor verborgen en minder verborgen plekjes in de stad. Voor wie de kaart er graag bijheeft op Google Maps: no worries, I got you! Je vindt de route ook hier op Google Maps.

Fiets of wandel je de route? Maak dan zeker foto’s en tag me erbij met @mijnstadmechelen ! En natuurlijk zijn aanraders ook steeds welkom op astrid@mijnstad.be .