• Nostalgie

Ken jij de geschiedenis van dit statige pand?

Nostalgie |

Dit hoekhuis vind je op de hoek van de Grote Markt van Mechelen met de Standonckstraat. Tegenwoordig vind je hier een Crelankantoor, maar dat was niet altijd het geval.

Het hoekhuis werd gebouwd in 1680 en heeft een opvallende barokke halsgevel. Het huis stond bekend onder de naam ‘De Koning van Schotland’ en werd later hernoemd tot ‘Koning van Spanje’. Een van de beroemdste bewoners van dit huis is Jan Nicolay. Hij woonde hier in 1686 en was de zoon van ridder Evrard Nicolay, de vijfde president van de Grote Raad. De vensters op de bovenverdieping zijn trouwens wel erg authentiek: ze dateren nog van 1837! De foto zelf zou dan weer genomen zijn in 1925.

Op de foto zien we het opschrift ‘De Glas Frères’. Dat verwijst naar de familiale bakkerij die hier rond die periode was gelegen. Zussen Sylvie, Jeanne en Izette De Neve werkten in hun bakkerij tot oktober 1914. Toen sloegen ze op de vlucht en eindigden in Ierland, meer bepaald in het plaatsje Monaghan. Daar gingen ze aan de slag met naald en draad en startten er een zaak met Belgische borduursels! 🧵

#mijnstadmechelen #throwback #lovelocal

Foto © Mechelen – Stadsarchief