• Weetjes

Kijktip: het Fort van Walem in de kijker in Publiek Geheim

Weetjes |

Toen ik onlangs postte over de vleermuiswandeling in het Fort van Walem, kreeg ik van een vriend meteen een kijk-tip mee. De VRT-reeks Publiek Geheim heeft namelijk een hele aflevering gewijd aan dit prachtige, 19de eeuwse fort. Alhoewel het tegenwoordig een habitat voor vleermuizen is, kent het fort toch een enorm rijke geschiedenis.

Wist je bv. dat:

– het Fort van Walem het oudste fort is in de fortengordel van Antwerpen? Het werd gebouwd in de periode tussen 1878-1893.

– het fort tussen 1960 en 1992 werd gebruikt als coördinatiecentrum van de Civiele Bescherming? Bij overdracht van het domein aan Natuurpunt werden er nog een heleboel gasmaskers uit 1939 teruggevonden in de gangen van het fort.

– er in het fort tegenwoordig maar liefst vier verschillende soorten vleermuizen overwinteren? O.a. de watervleermuis en dwergvleermuis voelen zich hier helemaal thuis.

Wil je graag het fort eens in het écht zien? Vergeet je dan niet in te schrijven voor de geleide wandelingen tijdens de Open Monumentendag op 12 september. Aangezien het fort beschermd natuurgebied is, wordt het op andere momenten namelijk niet snel opengesteld. Een anders kan je altijd een virtueel bezoek brengen, dankzij de aflevering van Publiek Geheim!

Foto © Hilde Verboven