• Weetjes

Lamot: een moderne gevel met rijke geschiedenis

Weetjes |

Laat je niet misleiden door de moderne glazen gevel: de Lamot aan de Mechelse Haverwerf heeft een veel rijkere geschiedenis dan je op het eerste zicht zou denken. Hier stond namelijk in 1627 (!) al een brouwerij. Brouwerij Lamot zoals we die nu kennen, dankt haar naam aan de Boomse familie Lamot. Die stampte in 1801 brouwerij “De Rolaf” uit de grond en kon al snel uitbreiden richting Mechelen. Alhoewel men in 1994 stopte met bier te brouwen in Lamot zelf, heropende het gebouw zo’n tien jaar later wederom de deuren, ditmaal als het congres- en erfgoedcentrum dat het vandaag nog steeds is.

💡 Wist je trouwens dat tijdens de Eerste Wereldoorlog een deel van het brouwersmateriaal noodgedwongen door ijzeren machines werd vervangen? De koperen brouwketels en houten vaten werden door de Duitsers namelijk aangeslagen om noodbruggen mee te bouwen.

Ook leuk om te weten: als je nog een unieke setting zoekt voor je volgende vergadering, kan je via de website van Lamot de vergaderzaal ‘Beethovenkelder’ boeken, die zich in één van de oude graansilo’s van de vroegere brouwerij bevindt. Om dan achteraf op het terras van een fris pintje te genieten, uiteraard!

Lamot : Haverwerf, 2800 Mechelen

Foto © Lamot Congres- en Erfgoedcentrum