• Mecheleir in de kijker

Mecheleir in de kijker: Johan van Jong Samana Mechelen

Mecheleir in de kijker |

Wat doe je als je van de ene op de andere dag plots met chronische ziekte geconfronteerd wordt? Het overkwam Johan, die het als extra motivatie zag om Jong Samana Mechelen op te richten. Met die organisatie wil hij jonge mensen met een chronische ziekte bij elkaar brengen, om ervaringen uit te wisselen en samen te genieten van leuke activiteiten.

Voor ik ziek ben geworden, had ik een actief beroepsleven met een leidingevende functie. Mijn leven zag er toen héél anders uit”, vertelt Johan. “Maar dan… ja. Ik had al een paar jaar last van gezondheidskwaaltjes en op een bepaald moment ging het licht uit, om het zo te zeggen. Letterlijk en figuurlijk.” Johan legt uit hoe hij op de ene van de andere dag terechtkwam in een situatie die zijn leven echt op z’n kop zette. “Mentaal is het een heel proces. Je krijgt je diagnose en wordt begeleid door een heel medisch team, maar toch kom je in een soort isolement terecht, terwijl je in feite door een rouwproces gaat. Voor mijzelf was dat worstelen met het feit dat ik niet meer de Johan van voordien was. En de vraag is of ik de ooit nog zal zijn.

Om ervoor te zorgen dat andere jonge mensen met chronische ziekte niet in eenzelfde soort isolement terechtkomen, besloot Johan om Jong Samana in Mechelen op te starten, onder de reeds bestaande organisatie Samana. “We willen via Jong Samana een community opbouwen voor de groeiende groep jonge chronische zieken waarin ze zich veilig voelen. Het belangrijkste wat mij betreft is ook dat mensen weten dat ze er niet alleen voor staan, door bv. praatcafés, thema avonden, uitstappen en meer te organiseren.” Ook rond de acceptatie en bekendheid van bepaalde chronische ziektes wordt gewerkt, legt Johan uit. “Met Jong Samana willen we een portaal zijn waarop mensen interessante info kunnen terugvinden, zodat ze niet alles zelf bij elkaar moeten gaan zoeken.

Wie trouwens graag meer wil weten over Jong Samana, is van harte welkom op de Jong Samana Mechelen kick-off! Deze wordt op 26 november, deze vrijdag, georganiseerd in het dorpshuis van Hombeek, tussen 14u en 16u. Je kan er dan uitgebreid kennis maken met de organisatie en krijgt meteen een kijkje op welke activiteiten er gepland worden voor 2022. Ik heb het alvast in m’n agenda genoteerd en hoop er binnen te kunnen springen!

Ken je of ben je zelf ook een interessante Mecheleir of Mechelés? Dan leer ik je graag ook wat beter kennen. Stuur een berichtje naar Mijn Stad Mechelen of astrid@mijnstad.be en… wie weet tot binnenkort! 👋