• Mecheleir in de kijker

Mecheleirs in de kijker: Ann en Tony van ‘t Vitamientje

Mecheleir in de kijker |

De fruit- en groentewinkel ‘t Vitamientje in het centrum, dat is bij veel Mechelaars – waaronder mezelf – toch écht wel een vaste waarde. En dus was het even schrikken toen ik het nieuws vernam dat Ann en Tony er na dit weekend mee stoppen, om te genieten van hun welverdiende pensioen. Tijd om er dus nog eens snel binnen te springen, voor een terugblik op de zaak die Ann en Tony jarenlang vol passie uitgebaat hebben!

Want wist je dat ze al sinds de jaren tachtig in Mechelen een winkel hebben? Ze begonnen hun eerste groenten- en fruitzaak op de Bruul, waar ze de Mechelaar meteen kennis lieten maken met salades en gezonde kant-en-klaar maaltijden. “In Nederland waren de saladebars al ingeburgerd, maar hier in Vlaanderen kenden we dat eigenlijk nog niet, op dat moment. We hebben onze mosterd dan wel in Nederland gehaald, maar Ann heeft er écht haar persoonlijke touch aan gegeven. En dat is ze steeds blijven doen”, vertelt Tony.

En waar nu de Pacific Boardshop zit, heeft het ‘t Vitamientje ook nog gezeten! Toen ook dat pand eigenlijk te klein werd, verhuisden ze in de jaren negentig naar de plek waar ze ondertussen een vaste waarde geworden zijn: op de Steenweg, net aan het oude Schepenhuis! “We hebben altijd met hart en ziel in de zaak gestaan, dus we willen het ook in schoonheid afronden. We zullen de klanten natuurlijk wel missen, maar we blijven in Mechelen, hé.” klinkt het.

Trouwens, goed nieuws voor wie ‘t Vitamientje net als ik héél hard gaat missen: ik kreeg van Ann, het creatieve brein achter de vele lekkere bereidingen, een receptje mee dat ik met jullie mag delen!

Fruitmousse van ‘t Vitamientje

– Week 8 blaadjes gelatine in koud water.
– Pureer met de mixer 1kg fruit, samen met 500g yoghurt, 300g room en 2 eetlepels suiker.
– Breng ondertussen een beetje water met citroensap aan de kook. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in het citroenwater.
– Meng het gelatinemengsel met de fruitmix & verdeel over kommetjes.
– Laat de fruitmousse opstijven in de koelkast. Smakelijk!

Voor wie het thuis zou uitproberen, nog wel volgende tip van Ann: “Rijp fruit is ideaal voor de fruitmousse, maar: probeer het niet met meloen, kiwi of papaya. Dan ‘pakt’ de mousse niet.”Of er plannen zijn om de receptjes ooit te bundelen in een kookboek? “Wie weet, ooit! Maar dat is niet voor nu meteen”, lacht ze.

Wat de plannen nu dan zijn? “Genieten van de kleine dingen des levens. Goeie wandelingen gaan maken”, vertelt Tony. Ann vult aan: “En ook rustig kunnen ontwaken en ontbijten. Eens een terrasje doen en meer afspreken met de familie. En als we ons echt zouden beginnen te vervelen, kunnen we nog met een soepkar gaan rondrijden, met rode kool en spaghettisaus (lacht).

Awel, na meer dan 37 jaar zich vol passie volledig in de zaak te smijten, is het hen alvast van harte gegund om het dit weekend in schoonheid af te sluiten! 🥰