• Mecheleir in de kijker

Mecheleirs in de kijker: Artenova, werkplaats voor kunstenaars, freelancers en ondernemers!

Mecheleir in de kijker |

Deze week heb ik niet één Mecheleir, maar een heuse groep van creatieve Mecheleirs die ik graag aan jullie wil voorstellen: Artenova, een werkplaats voor kunstenaars, freelancers en ondernemers! Hun naam komt nog van het eerste gebouw waar het collectief introk in nam, namelijk de nu reeds afgebroken Artenova meubelzaak in de Hendrik Consciencestraat. Tegenwoordig vind je hen in de oude stadsbibliotheek, al zijn de dagen daar – helaas – ook reeds geteld. Maar daarover aan het einde van het artikel meer!

Bij het binnenkomen valt meteen op dat hier een lekker creatieve hoop mensen zit, met een gezellige hoek af. Alle potjes en bordjes die Lyne van Kikt gebruikt in haar plantcreaties staan op kleur, in het midden van de grote ontmoetingstafel hangt een schommel. De verschillende bureaus van Obeds Seconddesk zijn een gezellige mengelmoes van tweedehands meubels en alle verschillende creatieve werkruimtes zijn zoals kleine afgebakende eilandjes kleur, chaos en works in progress. Terwijl ik rondgeleid word, kriebelt het om thuis ook terug aan de slag te gaan met m'n aquarels.

En wanneer ik zeg dat je hier allerhande creatievelingen vindt, bedoel ik ook écht allerhande creatievelingen. Van architecten tot tekenaars, digitale kunstenaars, schilders, fotografen en webdesigners: creativiteit in de ruimste zin van het woord wordt hier aangemoedigd! Zo heeft professionele danseres en dansdocente Stephanie een werkruimte op de bovenverdieping. Wandel even door, terug langs de trap, en dan stoot je op de gezellige werkplek van theatermaker Bart van Gyseghem, met oude lampenkappen die zonder twijfel nog in voorstellingen op zullen duiken. En zelfs Peloton de Paris heeft hun bureau in deze op en top inspirerende plek!

Terwijl ik rondgeleid wordt, hoor ik naam na naam en maak ik de mentale nota om elk van deze mensen eens apart aan de mouw te trekken voor een interview. Mensen die setdecors gebouwd hebben, of met drones cinema maken (Youssef Saoudi) en tussendoor krijg ik Tarik aangeraden die een eigen boksclub organiseert, Team Zohair. Kortom: het bruist en lééft in de oude bibliotheek.

Maar, zoals ik eerder al zei: de dagen in de oude bib zijn jammer genoeg geteld. De residents zijn dan ook reeds naarstig op zoek naar een nieuw (liefst permanent) onderkomen waar ze weer volop in de creativiteit kunnen vliegen. Ken je of ben je iemand met een ruimte ter beschikking waar kunst en cultuur mogen floreren? Neem dan zeker contact op en maak de mensen van Artenova ongelofelijk gelukkig!

Want zeg nu zelf: zo een mooi project, zo'n leuke artistieke groep mensen, dat moeten we toch écht wel behouden, niet?

Foto © Tilde Potoms