• Mecheleir in de kijker

Mecheleirs in de kijker: de sportievelingen van Go-FiT Mechelen!

Mecheleir in de kijker |

Het Olympische verhaal van afgelopen zomer, daar zat eigenlijk een beetje Mechelen in. Ja, écht! Want in Go-FiT, aan het stadion van KV Mechelen, werken er mensen zoals Kristof die mee in staan voor de begeleiding van enkele topporters! En laat ik nu eens ongelofelijk curieus zijn naar het verhaal dat daarachter zit. Dus, vandaar: de Mecheleirs in de kijker van deze week, dat zijn Kristof (links) en Jean-Pierre (rechts) van deze Mechelse fitness!

De basis waarvan vertrokken wordt, dat is voor iedereen die de fitness binnenstapt wel dezelfde. “Bewegen, dat is gewoon enorm belangrijk voor de gezondheid”, vertelt Jean-Pierre, die van opleiding kinesist is en samen met zijn vrouw Lucia de fitness uitbaat. “Ik kan mensen wel loswerken als manueel therapeut, maar uiteindelijk is het dan aan hen om, met de gegeven oefeningen, te trainen om toekomstige problemen te proberen vermijden.

Het topsportverhaal haakt dan ook mooi in op de Go-FiT filosofie. “Er is eigenlijk een wisselwerking tussen beide. Dezelfde methodologie die we gebruiken om onze topsporters te begeleiden, die passen we toe voor de mensen die hier komen sporten”, vertelt Kristof, Doctor in de Lichamelijke Opvoeding. Hij verduidelijkt: “Een topatleet wordt gescreend. Dat wil zeggen dat we kijken naar de mogelijke problemen in hun sport en gaan testen hoe hun lichaam beweegt. Op basis daarvan werken we een schema uit, met oog op hun doelstellingen. Voor iemand die hier over de vloer komt, doen we dat ook. We kijken naar hun doelstellingen, welke mogelijke problemen er zijn en bouwen aan de hand daarvan een oefenschema op. Een goede begeleiding is cruciaal.

Die aanpak werpt – hoe kan het ook anders – z’n vruchten af. Paralympisch atlete Manon Claeys wordt hier begeleid, sprinter Kobe Vleminckx traint hier en zelfs de ploeg van KV Mechelen weet hun weg naar deze Go-FiT goed te vinden. En: naar aanloop van de Olympische Spelen begeleidde Kristof op fysiek vlak het volledige nationaal damesgymnastiekteam, waaronder Nina Derwael! We mogen daar verdorie toch wel een beetje fier op zijn, vind ik dan. 🤩

Trouwens, de locatie zal voor de voetbalfans vast niet onopgemerkt gebleven zijn. “Toen we hoorden dat er in het stadion van KV Mechelen een fitness zou mogen komen, zijn mijn vrouw en ik meteen gaan horen. Ik ben zelf een enorme fan van de ploeg”, vertelt Jean-Pierre lachend. Of ze beiden trouwens nog tips hebben voor wie goede voornemens heeft (had?) en ze liefst wil volhouden? Jean-Pierre vertelt: “We begeleiden momenteel mensen die niet zo graag naar de fitness komen. We testen hun conditie en geven een bewegingsschema mee, om cardio te trainen. Belangrijkst van al: we volgen op of het ‘huiswerk’ gemaakt wordt. We merken dat de mensen dan toch nét wat extra stimulatie hebben om te bewegen, als ze weten dat ze op de biecht moeten komen (lacht).

Beseffende dat gezond bewegen een goeie basis is voor een gezond leven, kriebelt het bij mij toch om er dit weekend nog eens op uit te trekken met de fiets. Maar dan liefst wel zonder de hagelbuien, brr.

📍 Ziekebeemdenstraat 5, 2800 Mechelen