• Mecheleir in de kijker

Mechelés in de kijker: Anci Lundqvist, Zweedse flower powermadam🌼

Mecheleir in de kijker |

Wat hebben salsa-dansen, de Europese school en tuinieren met elkaar te maken? Wel, het zijn allemaal hobbies of passies van Anci, de goedlachse eigenares van zo mogelijk het kleinste en schattigste bloemenwinkeltje in Mechelen: Linnéa. In 2011 verhuisde ze naar België om les te geven aan de Europese school, tot ze al bumperend in de spits plots een ingeving had. “Het kriebelde om een bloemistenopleiding te volgen, omdat ik graag met planten bezig ben. Bij thuiskomst zocht ik cursussen op en.. vond er één in Stockholm! De vluchten pasten in m’n werkschema, de cursus was meteen geboekt. Alsof het altijd al zo bedoeld was”, lacht ze.

Diezelfde spontaniteit en vrolijkheid maakt intrinsiek deel uit van Anci’s persoonlijkheid. “Ik ben verslaafd aan salsa en tango”, klinkt het. Ze voegt er enthousiast aan toe: “Ik had zelfs een salsa- en tangocafé in Göteborg, waar ik workshops gaf!” Lesgeven doet Anci nog altijd, maar dan op kleinere schaal. Op vraag van een klant is ze begonnen met Zweedse lessen achterin de shop.

Ik merkte in de winkel overigens verschillende kleine pompoentjes op. Niet verwonderlijk, aangezien de herfst Anci’s favoriete seizoen is. “De herfst is hét moment om rustig vooruit te plannen voor het komende jaar, door bv. je tulpenbollen al in te planten. En het is gewoon ook een ongelofelijk gezellig en een beetje mysterieus seizoen.” Wist je trouwens al dat Anci een stukje Zweden in haar stadstuintje heeft? Ze noemt het haar ‘Småland’, waar ze bloemen in de kleuren van de Zweedse vlag groeit.

Om af te sluiten leert Anci me een klein woordje Zweeds dat ik graag met jullie deel. Ben je er klaar voor? “Höster är mysig”. Dat betekent “De herfst is gezellig”, vertelt Anci me. “De Dennen hebben ‘hygge’, in Zweden hebben we ‘mysig’, wat gezelligheid, warmte en meer omvat”, lacht ze. Ik maak alvast de mentale nota om m’n Duolingo-lessen Zweeds weer op te pikken, want: wat een mooie taal, zeg! 🥰

Ken je of ben je zelf ook een interessante Mecheleir of Mechelés? Dan leer ik je graag ook wat beter kennen. Stuur een berichtje naar Mijn Stad Mechelen of astrid@mijnstad.be en… wie weet tot binnenkort! 👋