• Weetjes

Mechelés in de kijker: Maxine, jongste gemeenteraadslid van Mechelen

Weetjes |

Je zou eens een babbeltje moeten doen met Maxine”, raadde Steven van Skatelabs me onlangs nog aan. Deze straffe Mechelés is namelijk niet alleen fier op haar stad, ze is ook het jongste gemeenteraadslid in Mechelen. En dit alles combineert ze dan nog eens met haar studies Geschiedenis! Hoog tijd voor eens een corona-proof telefonisch gesprekje dus, over hoe haar inzet in de gemeenteraad er gekomen is, waar ze in haar vrije tijd zoal graag mee bezig is en natuurlijk ook: haar aanraders in Mechelen.

Hoe ik in de gemeenteraadspolitiek terechtgekomen ben, is wel een tof verhaal”, vertelt Maxine. “Het is eigenlijk via een vriend en gemeenteraadslid, Faysal, dat ik bij Jong Groen terechtgekomen ben. Ik was altijd al wel geïnteresseerd in politiek en wilde graag weten wat je er zoal mee kunt doen. Het is door me in te zetten in de jongerenpartij dat ik er verder ingerold ben.” Haar verkiezing in de gemeenteraad was voor haar de grootste verrassing van die avond. “Ik heb effectief maar drie maanden campagne kunnen voeren en op wonderbaarljke wijze kenden mensen me tóch en hebben ze op me gestemd”, lacht ze.

Ondertussen zijn er al wel enkele projecten gerealiseerd waar Maxine mee aan getrokken heeft en waar ze dan ook érg trots op is. “Dat er meer ruimte komt voor jongeren op Transit M, bijvoorbeeld, dat is dan zoiets waar ik trots op ben, dat daar vanuit de gemeenteraad ook oog voor is. Want het skatepark zorgt niet alleen voor een plaats om te skaten, maar ook voor een sociale plek voor jongeren.” Ook zoiets waar Maxine trots op is: “Het stevige project tegen seksueel geweld dat recent gelanceerd werd in samenwerking met de horeca. Dat is ook zoiets waar ik energie uit haal. Ik hou ervan om resultaten te zien.

Die liefde voor Mechelen, dat uit zich trouwens niet alleen in Maxine’s inzet om de stad telkens nog nét dat tikkeltje beter te maken. Ze is doorgewinterde Mechelés en heeft – uiteraard – haar favoriete plekjes in de stad. Haar eerste aanrader? “De stiltetuin!”, klinkt het enthousiast. “Nog niet elke Mechelaar is daar al geweest en ik snáp dat niet. (lacht) De tuin van Oh! is er ook zo een. Voor mij zijn dat allebei superrustgevende plekken waar je even kunt bezinnen. Bij goed weer gaan mijn vriend en ik er vaak rondwandelen of even in de zon zitten.

Nog zo’n aanrader: een vergeten stukje groen aan de kerk in de buurt van Museum Hof van Busleyden. “In de zomer kan je er in de schaduw heerlijk zitten om te lezen.” En aangezien Maxine een fervent lezer is, mag de laatste aanrader niet verrassen. “De bibliotheek is mijn favoriete plek in Mechelen. Dat is een historisch gebouw dat vermengd is met moderne elementen. Als geschiedenisstudent vind ik dat geweldig,” lacht ze. “En niet alleen de bibliotheek zelf, maar ook het plein en het parkstuk zijn fijn om je met een goed boek te zetten.

En, je kent mij: ik was dan wel eens benieuwd naar haar favoriete boek. “Wat is dat voor een onmogelijke vraag. (lacht) Nee, momenteel is dat de vijfdelige reeks van Het Hof van Doorns en Rozen van Sarah j. Maas. Moest je ze nog niet gelezen hebben: gewoon aan beginnen!”, klinkt het. Awel, dan gaan die dus op m’n leeslijstje, hé!

Et voilá! Nu ken jij Maxine, ons jongste gemeenteraadslid, geschiedenisfan en fervente boekenverslindster ook net ietsje beter!

Ken je of ben je zelf ook een interessante Mecheleir of Mechelés? Dan leer ik je graag ook wat beter kennen. Stuur een berichtje naar Mijn Stad Mechelen of astrid@mijnstad.be en… wie weet tot binnenkort! 👋