• Shopping

Met deze top-tips van KoKo Kollektief word je nog nét dat tikkeltje duurzamer ❤️

Shopping |

Volgend weekend, op 10 oktober, vindt de M-Fair plaats in Congres- en erfgoedcentrum Lamot. Het belooft een hoogdag te worden voor al wie houdt van eerlijke, duurzame en circulaire initiatieven. En weet je wie ook van de partij zullen zijn? De topmadammen van KoKo Kollektief, natuurlijk! Niet verwonderlijk, aangezien duurzaamheid de rode draad is doorheen de hele winkel.

Iedere ‘KoKo’ in het Kollektief heeft wél een heel eigen specialiteit. Zo creëert Lyne plantcreaties met, onder andere, tweedehands potten, bordjes, vintage waterkannen en plantstaanders. Veerle cureert de tweedehandskledij en accessoires die je in de winkel vindt, terwijl Griet de leukste vintage meubels weet te vinden. En Nele biedt dan weer duurzame items en zelf met de hand gemaakte vaasjes en potjes aan. Naar aanleiding van de komende M-Fair geven ze je graag elk hun eigen duurzame top-tips mee!

De (top)Griet van Ola Pola bijt de spits af.Heb je oude, versleten meubels? Gooi ze dan nog niet meteen weg! Vaak kan je stukken en onderdelen ervan nog perfect gebruiken om nieuwe meubels samen te stellen of om andere oude meubels weer op te knappen”, vertelt ze. “Een handgreep van de ene kast kan je bv. gebruiken voor een andere. Een tafelblad kan nieuw leven krijgen als een schap aan de muur. En een oud stuk kan met een beetje schuurwerk en likje verf al snel een nieuwe, frisse look krijgen!

Lyne van KikT. heeft een tip voor wie groene (of minder groene) vingers heeft.Niet elke plant die er stervend uitziet, heeft daarom zijn laatste adem uitgeblazen”, legt ze uit. Voor je je plant de groene hoop opgooit, kijk eerst de wortels na. Zijn deze nog wit, snij dan gewoon je plant kort, geef verse potgrond en je zal zien dat er nieuw leven komt. Of stek het gedeelte dat het nog net goed doet alvorens je hem opgeeft. Nieuw leven geeft hoop en voldoening!” Ben je trouwens net als ik een beetje onhandig en is er daardoor al menig tasje gesneuveld? Daar heeft Lyne nog een bijkomende creatieve tip: “Elk kopje met dat oortje af, een oude kan of een schaal kan er weer helemaal anders uitzien met een passend plantje in.” Zo red je een kopje van de vuilbak én hoef je geen nieuwe bloempot te kopen!

Nele van Studio Ode heeft dan weer advies om duurzamer te consumeren op lange termijn. Mijn tip is eigenlijk een heel eenvoudige: investeer in duurzame, ecologische stuks. Je betaalt er wat meer voor, maar ze gaan vaak een leven lang mee.” Een basiskennis van naaien kan trouwens ook van pas komen, vertelt ze. “Merk je slijtage op aan je duurzame kleding of items zoals kussenslopen? Probeer deze dan eerst zelf te repareren (of het eens lief te vragen aan handige handen in je omgeving), vooraleer je het item naar de tweedehandswinkel brengt of zelfs in de vuilbak gooit.” En, voor de creatievelingen voegt ze er nog aan toe: “Heel veel dingen kan je eenvoudig zelf maken én repareren. Kapot servies of kapotte vazen kan je met de japanse techniek van kintsugi bijvoorbeeld érg mooi herstellen. Als het toch wat moeilijk is, zoals het maken van keramiek of houtwerk, kijk dan eens in je omgeving of er workshops zijn waar je de technieken onder de knie kan krijgen.

Als laatste geeft Veerle van Better Than Chocolate nog graag tips mee voor wie houdt van duurzame mode. Kies voor tweedehands kleding in plaats van nieuwe stukken. Op die manier draag je niet bij tot overproductie en ga je net bewuster om met mode. Bovendien heeft een vintage kledingstuk vaak een heel andere uitstraling en charme – het is vaak kleding waar al een verhaal aan vastzit. Je kleding gaat trouwens langer mee als je ze goed verzorgd”, voegt Veerle er aan toe. “Dat betekent vooral: je kleding niet té vaak wassen en je schoenen naar een schoenmaker brengen voor tijdige reparaties.” En voor wie z’n garderobe wil uitbreiden zonder geld uit te geven, heeft ze ook een tip. “Ruil eens kleding met je vrienden en vriendinnen! Dat geeft je ook het gevoel iets ‘nieuws’ in de kast te hebben, zonder een volledig nieuw stuk in huis te hoeven halen. Ik ben het overigens helemaal eens met wat Vivienne Westwood ooit heel treffelijk zei: Buy less, choose well, make it last.’”

Zeg nu zelf: héél moeilijk om net dat tikkeltje duurzamer te shoppen en leven is het eigenlijk niet, hé? Moest je toch nog vragen hebben, of gewoon eens bij de toffe madammen van KoKo Kollektief willen binnenspringen, dan ben je op zondag 10 oktober welkom in de winkel op de Haverwerf én op hun stand bij de M-Fair in het Congres- en Erfgoedcentrum Lamot!

Ik kan het alleen maar van harte aanraden. 🥰

📍 Koko Kollektief: Haverwerf 1, 2800 Mechelen

#ad #native