• Weetjes

Met deze vijf tips geef je jouw oude toestellen een tweede leven!

Weetjes |

Sinds vorig jaar zijn we allemaal massaal beginnen schoonmaken, opruimen en minimaliseren. Zo krijg je uiteindelijk wel een hele hoop spullen die je – misschien zonder nadenken – gewoon zou weggooien. Vooraleer je met al die spullen lijnrecht naar het recyclagepark gaat, geef ik je toch nog graag deze tips mee.

💡 Is je apparaat écht wel kapot? Toestellen lijken vaak kapot, terwijl ze soms makkelijker te herstellen zijn dan je denkt. Ben je zelf niet zo’n handige DIY’er? Dan organiseert Stad Mechelen gelukkig Repair Café’s waar je jouw toestellen door iemand met ervaring kan laten herstellen. Je bent welkom in De Keeting in Mechelen en de Gezinsbond Hombeek Repair in Hombeek.

💡 Werkt je apparaat nog of kan het gerepareerd worden? Maak er dan iemand anders blij mee en breng het naar de ‘herbruikbare voorwerpen’ in jouw recyclagepark! IVAREM heeft namelijk een uitgebreid netwerk van kringwinkels die de apparaten opknappen en een tweede leven geven, met een jaar garantie voor de volgende consument. Win-win-win dus: voor jou, de volgende gebruiker én het milieu.

💡 Is herstellen écht geen optie? Geen zorgen, dan! IVAREM en Recupel hebben een uitgebreid én gratis inzamelnetwerk, waar je steeds welkom bent met jouw kapotte elektronische toestellen en lampen. Recupel heeft op de recyclageparken van IVAREM namelijk zijn eigen plekje om jouw elektroafval in te zamelen.

💡 Geen tijd om langs het recyclagepark te gaan? Dan kan je steeds langs bij een van de vele supermarkten, doe-het-zelfzaken en elektrowinkels in je buurt, die Recupel-punten hebben staan voor kleine toestellen en oude ledlampen, TL-lampen en spaarlampen. De volgende keer dat je boodschappen gaat doen, kan je dus jouw oude lampen en kleine toestellen deponeren in de opvallende blauwe Recupel-boxen. Handig! Ontdek via de website van Recupel de inzamelpunten in jouw buurt.

💡 Koop je een nieuw toestel? Dan is de winkel waar je jouw nieuwe apparaat koopt wettelijk verplicht jouw oude toestel terug te nemen en te laten recycleren. Geef je afgedankte apparaat dus gerust daar af, zelfs als je het in een andere winkel hebt gekocht óf een nieuw toestel van een ander merk aanschaft. Wist je trouwens dat deze zogenaamde ‘aanvaardingsplicht’ ook geldt bij thuislevering en de winkelier je oude apparaat gratis dient mee te nemen?

Wel belangrijk om te weten: al deze tips zijn voor particulieren. Wie als bedrijf of organisatie z’n oude elektro-apparaten nieuw leven wil inblazen, kan op Smartloop.be een erkende partner vinden, die ze snel en conform de wetgeving voor jou ophaalt en laat verwerken.

Heb je meer vragen over de inzameling van oude elektro door IVAREM? Ontdek dan hier dan alvast de sorteerinstructies!

Foto © Ivarem

#ad #native