• Mecheleir in de kijker
  • Weetjes

“Mijn memorabele voetbalmomenten, dat zijn er veel”

Weetjes |

De eerste match van de Belgen was een succes, de EK-gekte slaat (voorzichtig) verder toe. Hoera! Meteen een mooi excuus om bij bekenden binnen het Mechelse voetbal naar hun memorabele voetbalmomenten te polsen. Vandaag aan het woord: François De Keersmaecker, de huidige voorzitter van Racing Mechelen en oud-voorzitter van de Koninklijke Belgische Voetbalbond!

Mijn memorabele voetbalmomenten, dat zijn er veel. Maar we gaan er geen monoloog van maken”, begint François al lachend. “Ik werd bondsvoorzitter in 2006 en… op dat ogenblik was de nationale ploeg eigenlijk niet zo hot. We hadden wel een schare supporters, maar hingen ergens rond de 60ste plaats op de FIFA lijst.

En dus.. kon de ploeg alleen maar stijgen in het klassement. “Het WK in Brazilië (nvdr. in 2014) is wat dat betreft nog altijd bijzonder voor mij. Al is het ergens wel spijtig dat we niet beseften wat de wedstrijden hier teweegbrachten in België. We zaten op dat ogenblik met de ploeg in Brazilië namelijk in een bubbel avant la lettre’”, lacht hij. “Om de drie á vier dagen speelden we een wedstrijd, de andere dagen werd er getraind. Enfin, die ambiance in België heb ik destijds dus niet meegemaakt. Maar: we zagen natuurlijk wel de verslagen op televisie en in de kranten en we merkten dat het écht leefde in België. Voetbal brengt heel wat teweeg en het is een voorrecht dat je zoiets kan meemaken, al helemaal in de periode van vóór de Rode Duivels zo’n item waren. En dan nu, het feit dat we als België als nummer één op de FIFA lijst staan… dat is niet zo evident. Daar mogen we écht trots op zijn.

Dan ben ik natuurlijk wel curieus: was de overschakeling naar het voorzitterschap van Racing Mechelen dan niet een heel groot verschil ? François lacht. “Racing Mechelen en de nationale ploeg staan natuurlijk ver van elkaar,” vertelt hij, “Maar… Racing heeft een enorme achterban. Op een bepaald ogenblik hebben we, tijdens het eerste jaar van m’n voorzitterschap, een seizoen in Eerste Provinciale Antwerpen gespeeld. We hadden toen, zeker voor een ploeg in Eerste Provinciale, heel wat supporters mee op verplaatsing. Ze zagen ons om die reden dus ook graag komen, omdat men dat niet gewoon was om zoveel supporters te mogen ontvangen, die bovendien nog goed verteerden ook.

Waar men volgens François bij Racing Mechelen ook zeer trots op mag zijn? De rijke geschiedenis van de ploeg en de authentieke Oscar van Kesbeeck-site. En laat dat nu net ook de setting zijn waar je met EK Pelouza naar de EK matchen op het grote scherm kan gaan kijken! Ik kan me alvast geen betere setting bedenken. 🥳

Foto © Astrid Leriche