• Weetjes

“Mini-menten” van vergeten Mechelse schilder in de kijker

Weetjes |

Het Mechelse retro-café Het Maanlicht van uitbater Kevin Polfliet ademde al één en al Mechelse geschiedenis en… sinds kort mag het zich ook een mini-museum noemen! Een maand lang zullen de werken van de Mechelse volksschilder Rik Verheyden aan de muren prijken. Stamgast Wim Tiri (in de foto) en Kevin willen op deze manier de quasi-vergeten volksschilder van de 20ste eeuw terug wat onder de aandacht brengen.

Het is begonnen met één schilderij dat Wim in zijn bezit had dankzij zijn overgrootvader. Het schilderij toont de straathoek – waar nu het café staat – maar dan tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen de huizen hier door een voltreffer tot puin herleid werden”, vertelt Kevin.

Voor Wim is deze mini-tentoonstelling belangrijk. Hij hoopt dat ‘Rikske’, die dagelijks door Mechelen trok met zijn schildersezel, zo wat uit de vergetelheid gehaald wordt. “Mechelse kunstenaars zoals Rik Wouters of Alfred Ost doen bij mensen wel een belletje rinkelen, maar Rik Verheyden niet. Nochtans was hij één van de weinige kunstenaars die tijdens de oorlog in Mechelen gebleven is en zijn beleving ervan op doek vastlegde”, vertelt hij.

De schilderijen zijn nostalgisch voor hem, aangezien ze altijd al in de familie gezeten hebben. “Mijn overgrootvader had een marmerbedrijfje dat goed draaide, waardoor hij zijn geliefde Mechelse kunstenaars kon steunen en hun werken aankopen – waaronder die van Rik Verheyden. Het schilderij dat de IJzerenleen in puin afbeeldt na de bombardementen, hing altijd in de hal van het appartement van mijn grootvader.

Wie graag de werken wil komen bekijken, kan dat nog tot en met zondag 26 september. Het café is trouwens ook open tijdens open monumentendag op 12 september. Wie naar het Hof Van Busleyden gaat, kan achteraf in Het Maanlicht nog verder van Mechelse kunst genieten, dus!

Het Maanlicht: Frederik de Merodestraat 59, 2800 Mechelen

Foto © Astrid Leriche