• Wat te doen

Ontdek de Bourgondiërs door de ogen van de Romantiek in Museum Hof van Busleyden

Wat te doen |

Een modern publiek dat kennismaakt met de Bourgondiërs, door de ogen van de 19de eeuwse kunstenaars, via een museumbeleving uit die tijd mét moderne toetsen. Dát is het opzet van de nieuwe, grandioze tentoonstelling in Museum Hof van Busleyden: “Uitbundig Verleden: de Bourgondiërs door Romantische Ogen”. In de tentoonstelling vind je meer dan 70 topstukken terug uit – onder andere – het Prado, Rijksmuseum en Musée d’Orsay.

Officieel opent de tentoonstelling zaterdag 27 november voor het grote publiek, maar ik mocht vandaag al eens gaan kijken, samen met enkele collega’s journalisten. De tentoonstelling nodigt je uit om te kijken naar werken die balanceren op de rand van nationale en nationalistische kunst. Die verschillende, soms nationalistisch getinte kijk op de geschiedenis, die merk je in hoe bv. Franse en Vlaamse kunstenaars eenzelfde historisch feit tóch anders afbeelden. Pauzeer dus zeker eens bij de schilderijen over de Slag van Nancy in de tweede ruimte, bijvoorbeeld, en je merkt meteen al wel wat ik bedoel.

Ik kan na de eerste sneak peek die we al kregen dus ook vol overtuiging zeggen: wat zijn ze ongelofelijk goed in geslaagd in hun beoogde opzet! Ook de tentoonstellingsruimte zélf werd opgesteld als 19de eeuws museum, met moderne toetsen. “Beeld je in dat er momenteel in Dijon een museum is waar een stuk uitgesneden is. Want dát is wat we hier gedaan hebben met de scenografie”, vertelt curator Bart Stroobants.

Voor de rest… wil ik eigenlijk niet te veel meer verklappen over deze indrukwekkende tentoonstelling, omdat je ze eigenlijk toch écht wel zelf moet zien. Je kan tussen de schilderijen flaneren met een audiogids (en het Geluidshuis raadt aan om zéker je oortjes mee te nemen voor een immersieve ervaring)! Je kan de tentoonstelling ook ontdekken met een gids, die je meeneemt in het verhaal van de Romantiek die terugblikt op de Bourgondiërs. Voor meer info en tickets kan je steeds terecht op de website van Museum Hof van Busleyden.

En dat laatste, een gegidste toer door de tentoonstelling, dat ga ik zaterdag doen. Het is te zeggen: met een privégids, zelfs. Eén van de voordelen wanneer je moeder ook gidst in het Museum Hof van Busleyden, hé! 😉

📍 Frederik de Merodestraat 65, 2800 Mechelen