• Nostalgie
  • Weetjes

Oude traditie, maar toch nog bekend: de spaarkas op café

Weetjes |

Gisteren stelde ik op Facebook een vraag om eens te polsen wat jullie dachten dat dit kastje hierboven nu eigenlijk is. En de mensen die Mijn Stad volgen hadden de oplossing verdorie toch enorm snel gevonden. Slim volk hier, dat heb ik altijd al geweten!

Wat je hier in de foto ziet, is inderdaad een spaarkastje, zoals je ze destijds in meerdere cafés kon vinden. Hier zie je het spaarkastje van Café Tilt aan het Vrijbroekpark, meerbepaald. Elk gleufje met een nummer behoorde toe aan een persoon, die daar dan geld in kon stoppen om te sparen. Op vaste tijdstippen werd de spaarkas leeggemaakt, zodat het gespaarde geld op de bank kon gezet worden.

Maar dat wisten jullie natuurlijk al. Dus heb ik aan Rozeke, de uitbaatster van café Tilt, gevraagd of ze me nog iets extra kon vertellen over deze Mechelse spaarkas. “Die nummer-plaatjes die erophangen, zijn eigenlijk nummertjes van de trein. Iemand die bij de spoorwegen werkte, heeft daar destijds nog voor gezorgd”, vertelt ze. Wist je trouwens dat het kastje er al meer dan 100 jaar hangt? Het jubileum werd nog in 2006 gevierd. Een echt stukje traditie, dus!

Café Tilt: Vrijgeweidestraat 62, 2800 Mechelen

Foto © Astrid Leriche