• Weetjes

Roel, cultuurcoördinator van Het Predikheren: “Ik vind het hier echt een paradijs!”

Weetjes |

Op 19 augustus wordt de winnaar pas écht gekozen, maar ook nu kunnen we al apetrots zijn op onze Mechelse bibliotheek Het Predikheren. Waarom? Wel, uit maar liefst 32 bibliotheken wereldwijd is Het Predikheren als één van de vijf genomineerden gekozen voor de titel van ‘Public Library of the Year’. “Ik was zelf wel verrast met de nominatie”, lacht Roel, de cultuurcoördinator. Toch heeft Het Predikheren volgens hem heel wat troeven in huis om te winnen.

Waar we hier écht op inzetten, is de bibliotheek als ontmoetingsplek voor elke Mechelaar. Ik vind het hier zelf echt een paradijs. En: het onderbrengen van de bibliotheek in dit gebouw is ook een mooi verhaal, dat enkele jaren geleden begonnen is.” Roel legt uit dat het gebouw lang heeft leeggestaan, maar een heuse voorgeschiedenis kent. Het Predikheren is een kazerne geweest, een klooster, een hospitaal en een opvangplaats voor mensen in armoede. “De architecten hebben al deze verhalen in de restauratie meegenomen”, vertelt hij. De kernwaarden van de bibliotheek? “We willen dat iedereen zich hier welkom voelt en werken ook aan leeromgevingen waar mensen kunnen groeien. Maar, minstens even belangrijk: we zetten in op beleving. We willen dat elke Mechelaar trots is om hier te komen”, klinkt het bij Roel overtuigd.

En die trotsheid cultiveren, daarin slaagt Het Predikheren énorm goed! In Barbib heerst er een gezellige drukte. Bezoekers hebben zowel boeken als het fototoestel in de hand en lopen vol verwondering door de prachtig gerestaureerde gangen. En met de Predikheerlijke Zomer worden er wederom kunstminnende bezoekers in de binnentuin verwelkomd. Kortom: we hebben een prachtig stukje Mechelen dat op wereldniveau al erkenning heeft gekregen met deze nominatie – en terecht!

Het Predikheren: Goswin de Stassartstraat 88, 2800 Mechelen

Foto © Astrid Leriche