• Wat te doen

Sinte Mette is er weer!

Wat te doen |

De rest van België viert op 11 november de wapenstilstand. Maar de Mechelse kinderen? Die vieren op 11 november Sinte Mette, ook wel Sint Maarten genoemd in het Algemeen Beschaafd Nederlands. Het is een dag waarop de kinderen met zelfgemaakte mijters en capes van deur tot deur gaan en – in ruil voor een zakcentje of wat snoep – het liedje Sinte Mette van de ruggenuchte zingen (of Sinte Mette de nieve in Hombeek!).

Mechelen zou geen kinderstad zijn als ze niets gepland zou hebben voor de viering dit jaar, hé! Zo organiseert Hoembeka in Hombeek deze zondag, 7 november, al een kinderviering om 10u en een lichtstoet om 18u. In Battel trekken twee Mechelse reuzen door de straten op 11 november en in Walem wordt er diezelfde dag warme chocomelk en wafels voorzien voor alle zangers die bij basisschool De Zonnebergen passeren. Benieuwd wat er nog zoal georganiseerd wordt? Je ontdekt het op de website van kinderstad Mechelen.

Ik ga alvast eens kijken in de fotoalbums bij m’n ouders thuis. Wie weet kan ik samen met m’n mama nog een foto’tje opdiepen waarop mijn broer en ik staan, toen we destijds al zingend door de straten van Battel gingen! De zelfgemaakte mijters terugvinden zal, vrees ik, moeilijker worden.

Foto © Jan Smets