• Wat te doen

Tip: wandeling ’oep ze Mechels’ over het ‘militeire verlèje van Mechelen’

Wat te doen |

Was de titel wat moeilijk te ontcijferen? Dan is het misschien dringend tijd om jouw kennis van de Mechelse wereldtaal wat bij te schaven. Geen betere manier om dat te doen dan tijdens de wandeling van de Faculteit van het Mechels Dialect, die je op zaterdag 28 augustus meeneemt doorheen het militaire verleden van Mechelen. De aankondiging in ‘schoen Mechels’ moet je alvast eens lezen.

Het militeir verlèje ei d’op Mechelen iel vuil impact g’ad. Al vanin den tijd van Kààzer Karel was Mechelè een belangrijke militeire garnizoensstad. Twie oorloge hemme ‘t stad ieleganst veranderd. As ge wilt wete waaroem de Lein er zo schoen uitzee, waaroem de streutjes na de Grote Mèt allemaa zo smal zen, waaroem er in de Deigemstrèt en de Stasserstrèt zoe vuil kafeekes waren die nau bekan allemaa verdwene zen, komt dan mee wandelen met de “Facultààt”. De wandeling deurt ongeveer anderhalf uur en is bekanst twie kilometer lang. Men zegge’t astembleeft vôôt!

Wie zin heeft om ‘oep ze Mechels mee op trot te gaan’, schrijft zich best op voorhand in per mail voor één van de 24 plaatsen. De afspraak is om 14u30 aan de Korenmarkt, deelname kost €5 per persoon, of is gratis voor wie een abonnement op “de Mecheleir” heeft. Dan rest er ons enkel nog de aanrader om vooraf eens een Mechels woordenboek ter hand te nemen (en een kaarsje te branden voor goed weer!).

Foto © Astrid Leriche