• Nostalgie

Van kloostergebouw tot interieurzaak: De Posthoorn

Nostalgie |

Als er iets is wat we in Mechelen goed kunnen, dan is het gebouwen herbestemmen. Je kan haast geen stap zetten of je stoot op een historisch gebouw waar nieuwe invulling aan werd gegeven. In de oude Commanderij van Pitzemburg, bijvoorbeeld, wordt al sinds 1881 les gegeven. De oude conservenfabriek Huyghebaert is tegenwoordig een one stop shop voor actievelingen. En het gebouw De Posthoorn in de Schoutetstraat, wat je op de foto ziet, heeft ook al meerdere invullingen gekregen doorheen de eeuwen.

De Posthoorn behoorde oorspronkelijk toe aan schout Willem de Clerck, die in het gebouw zijn hof gevestigd had. Vanaf 1588 vond het klooster van Bethaniën hier dan weer onderdak, tot de kloosterorde in 1783 opgeheven werd en het pand onder het Franse bewind in particuliere handen terechtkwam. De volgende stap was haast voorspelbaar, als je beseft dat de Mechelaar een bourgondiër en bierliefhebber is: in 1810 verbouwde J.F. Scheppers het gebouw tot brouwerij "De Posthoorn”.

En tegenwoordig? Wel, tegenwoordig vind je de interieurzaak Trendson in dit historische pand! Me dunkt dat we in Mechelen wel wat kunnen van duurzame herbestemming, vind je ook niet?

📍 Schoutetstraat 4, 2800 Mechelen

Foto © Regionale Beeldbank