• Weetjes

Van Mechelen naar Antwerpen tot Spanje

Weetjes |

Wist je dat we in Mechelen een aparte traditie hebben? In Mechelen hebben we namelijk niets minder dan Opsinjoorke! Opsinjoorke is een pop en lijkt op een kort dik mannetje. De pop symboliseert dronken mannen die hun vrouwen slecht behandelen. Als straf wordt de pop met een doek in de de lucht gegooid en weer opgevangen.

Vanwaar komt de naam, horen we jullie denken? Wel, tijdens een processie van 1775 vloog de pop per ongeluk in de menigte. Een Antwerpenaar die de processie bijwoonde probeerde zich af te weren om te vermijden dat de pop op hem terecht zou komen. Bijstanders dachten dat hij de pop wou stelen, met als gevolg dat de Antwerpenaar in elkaar geslagen werd. Dit incident zorgde voor de naam Opsinjoorke, dat afkomt van ‘señor’, het Spaanse woord voor ‘meneer’. ‘Sinjoren’ was immers in die tijd al een bijnaam voor Antwerpenaars. Het incident zorgde nadien voor veel argwaan van Mechelaars ten opzichte van Antwerpenaars.

Het ontstaan van Opsinjoorke is echter niet in Mechelen zelf te vinden. Daarvoor moeten we verder reizen naar Spanje. Daar kennen ze immers een soortgelijke traditie, genaamd ‘El Pelele’. Dat tafereel werd ook vereeuwigd op het gelijknamige schilderij van Francisco Goya dat we op de afbeelding kunnen bewonderen. 🖼️

#mijnstadmechelen #weetjeswoensdag #lovelocal