• Wat te doen
  • Weetjes

Van oude skateboards en fietsonderdelen naar kunst: dat (en nog méér) typeert Skatelab.

Weetjes |

Wist je dat de eerste dinsdag van september steevast ‘Duurzame Dinsdag’ is? Hét uitgelezen moment om duurzame initiatieven net extra in de kijker te zetten. Zoals bijvoorbeeld Skatelab van Steven (rechts) en Barre (links), achter de oude brandweerkazerne. Niet alleen kunnen beginnende skaters hier in alle rust oefenen (daarover binnenkort meer in de rubriek “Getest & goedgekeurd”), maar… er wordt hier ook kunst gemaakt van o.a. oude skateboards en kapotte fietsonderdelen!

Ik heb wel een groene, sociale inborst en Barre ook, dus dat matchte”, legt Steven uit. Niet verwonderlijk dus dat upcycling mee aan de basis ligt voor het hele project. De skateramps zijn bv. allemaal gemaakt uit gerecupereerde stukken hout en andere materialen. “Als je geen skatepark in de buurt hebt, máák dan je eigen speelterrein”, klinkt het. En dat werkt aanstekelijk. “We organiseerden een workshop voor een verjaardagsfeestje en… ze hebben uiteindelijk hun eigen jump gemaakt”, vertelt Steven. “We hopen eigenlijk vooral dat die manier van creatief denken met gerecupereerde materialen hen bijblijft.

De kunstwerken die je trouwens op de foto ziet, die zijn begonnen met Barre. “Ik ben al heel mijn leven een skater in hart en nieren. Toen ik een zware blessure opgelopen had op een demo en niet kón skaten, ben ik met de boards beginnen werken. Het materiaal was makkelijk te vinden. Als de gasten in het skatepark tricks proberen, bijvoorbeeld… tsjah, planken breken. En dan maak ik er alsnog kunst mee”, lacht hij. “Ik werk ook gewoon liefst met planken die al een verhaal hebben.” Ook de container aan de brandweerkazerne, met afgedankte fietsonderdelen van het Fietsateljee, is Barre’s “cave of alibaba”, zoals hij het zelf zegt. Zo worden oude zadels abstracte stierenkoppen, met skatewieltjes als ogen. En oude versnellingen worden robotjes, met een fietslicht als hoofd.

Onze bedoeling is dat Skatelab inpast in een groter netwerk waarin onder andere de onderliggende gedachte van duurzaamheid zéker inzit”, vertelt Steven. Ik kan alvast concluderen dat dit interview alleen al énorm inspirerend was en goesting gaf om er ook in te vliegen. Zowel in het skaten, als in het DIY-denken. Zéker een aanrader om zelf ook eens bij binnen te springen, dus!

Skatelab (achter de Oude Brandweerkazerne): Dageraadstraat 2, 2800 Mechelen

Foto © Astrid Leriche