• Nostalgie
  • Weetjes

Van pluimhappen tot de ‘serieuze wandeling’: zo zag een buurtfeest er vroeger uit!

Weetjes |

Je kon het deze ochtend al lezen: dit weekend staat de kermis in Battel, hoera! Een mooi moment voor wat weetjes over wat wij tegenwoordig kennen als wijkfeesten, oftewel: de geburenkermissen van vroeger. Die werden trouwens al vanaf het einde van de 19de eeuw in vele Mechelse wijken gevierd!

Marcel Kocken herinnert zich de geburenkermissen van zijn jeugd, zoals op de foto, waarbij de huizen met brem versierd werden. Hij heeft hier trouwens uitgebreider over geschreven met het artikel “Geburenkermissen in Mechelen”. Wist je bv. al dat:

… een belangrijk onderdeel van de buurtkermis de “serieuze wandeling” was? Ondanks wat de naam doet vermoeden, was het zaak om mee te wandelen in het gekste kostuum dat je kon vinden. De stoet werd trouwens geleid door de burgemeester en fanfare op kop!

… er voor de kinderen steeds een bloemenstoet georganiseerd werd? Ook hier zet de naam je een beetje op het verkeerde spoor, want het ging hier eigenlijk om een stoet van om ter mooist verkleedde kinderen!

… er spelletjes voorzien werden zoals mastklimmen en pluimhappen? Bij mastklimmen werd er een hoge paal gezet, ingewreven met bruine zeep, waaraan bovenaan prijzen vastgemaakt waren zoals een doos waspoeder of een hesp, die de klimmers er dan af moesten zien te halen. Bij pluimhappen, zoals de naam al doet vermoeden, werd er een kuip met pluimen en kleine spulletjes gevuld. Je gezicht werd vóór het happen ingesmeerd met stroop, waarna je in de kuip mocht ‘vissen’ naar één van de spullen erin. Tot groot jolijt van de omstaanders wanneer je met jouw gezicht vol pluimen weer bovenkwam, natuurlijk!

Tegenwoordig zijn deze tradities allemaal wat vervangen en bij de buurtfeesten worden er ook geen speciale kermisliedjes geschreven. Toch is er één constante: op de feesten komt iedereen samen, worden ergernissen even vergeten en zit de sfeer zoals vanouds helemaal goed!

Foto © Collectie Marcel Kocken