• Wat te doen

Vier de klank van de stilte tijdens het vijfdaagse festival ZINDERING

Wat te doen |

“De klank van de stilte”. Het klinkt als een oxymoron, maar toch gaat het hier om het thema van een nieuw festival: ZINDERING, een organisatie van het Festival van Vlaanderen Mechelen/Lunalia in het kader van Zinderende Stilte. Het wordt georganiseerd in samenwerking met Mechelen Feest, Kunstencentrum nona, Cultuurcentrum Mechelen, DE MAAN, Pastorale Ploeg O.L.V. o/d Dijle, het Filmhuis, Waerbeke en Klara. Tijdens dit vijfdaagse festival, van 9 tot en met 13 december, zindert de klank van stilte in Mechelen. De bedoeling? Om aan te tonen dat ook stilte kan zinderen en rust kan bruisen.

Tijdens elf prachtige concerten, twee interessante films en een boekpresentatie komen verschillende aspecten van stilte aan bod. Van meditatieve muziek van Arvo Pärt tot slaapliedjes voor een Filipijnse draak. Met o.a. internationale muzikanten uit Iran en Armenië wiens stemmen in hun thuisland de stiltes net trachten te doorbreken.

Het hele programma ziet er ongelofelijk interessant uit, maar er zijn toch een paar dingen die er voor mij écht tussenuit springen. Zo kan je op donderdag 9 december om 18u en 19u30 genieten van de monumentverlichting op de gewelven van de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk, in combinatie met een zinderende muzikale begeleiding door sopraan Dorine Mortelmans en Peter Van De Velde op het orgel.

Op zondag 12 december kan je genieten van het allereerste Mechelse concert van het Armeense Akhtamar Quartet. Het kwartet trad al op in tal van prestigieuze concertzalen in Europa, maar maakt er een punt van om ook in scholen, ziekenhuizen, psychiatrische instituten of woonkamers op te treden. Ze putten hun inspiratie uit Armeense legendes en spelen als het ware opera zonder woorden.

Op maandag 13 december kan je dan weer The Female Voice of Iran ontdekken, een ontroerende documentaire over zangeressen in Iran en hun diepste wens: dat hun stemmen gehoord worden. Tijdens de documentaire maak je kennis met sterke karakters én zinderende stemmen. Wil je die zinderende stem van één van de protagonistes van de documentaire liefst ook live ervaren? Zorg dan dat je op tijd je ticket bestelt voor het Golnar & Mahan Trio in Mechelen. Ze sluiten ZINDERING feestelijk af, met vrolijk hedendaagse jazz, oosterse en West-Afrikaanse folk, polyritmische grooves en Afro-Cubaanse en Europese kamermuziek. Oftewel: een klepper van een afsluiter die nog lang zal nazinderen.

Zoals je al ziet bij deze kleine greep uit het aanbod: ZINDERING is als festival niet kort samen te vatten. Wie dus graag nog méér te weten komt over deze vijfdaagse ode aan de klank van de stilte, kan voor meer info & tickets terecht op zinderingfestival.be .

Ik ben alvast énorm benieuwd naar de documentaire The Female Voice of Iran. En jij?

Foto © ZINDERING

#ad #native