• Weetjes

Voorkom plastic afval met deze vier tips!

Weetjes |

Wist je dat je elke dag het verschil kan maken en plastic afval kan voorkomen? En je hoeft alleen maar wat kleine aanpassingen te maken. Hieronder geven we je alvast vier tips om mee te starten. Wil je meer doen? Dan kan je altijd de andere tips van de Groene Bloggers van IVAREM lezen!

♻️ Gebruik een drinkbus. Ja, ik weet het. Dit is een binnenkopper, maar toch. Met een drinkbus op zak voorkom je niet alleen een hoop plastic flesjes, je zorgt er meteen ook voor dat je voldoende drinkt op een dag. Win-win! Bijvullen kan je thuis doen aan de kraan, of aan één van de drinkwaterfonteintjes in centrum Mechelen. Et voilà. Plastic flesjes who?

 ♻️ Herbruikbare koffiebeker. Ben je net als ik verzot op jouw shotje energie wanneer je een drukke dag hebt en koop je al wel eens koffie to-go? Overweeg dan om te investeren in een lek-proof herbruikbare koffietas of thermos. Zo kan je zonder schuldgevoel jouw dagelijkse koffietje – of drie – drinken, zonder die wegwerpbekertjes in de vuilbak te moeten mikken. En dat geeft je minstens een even warm gevoel als die heerlijke koffie, niet?

 ♻️ Herbruikbare boodschappentas. Je kent het wel: je komt voorbij de winkel, bedenkt je dat je toch nog nét iets nodig hebt en… hup, dat is dan weer een plastic zakje erbij. Maar het kan ook anders! Steek een herbruikbare tas in je rugzak, fietstas of koffer. Ze wegen niet veel en zo heb je steeds een herbruikbare – én stevige – tas bij de hand. Ik kan zelf alvast niet meer zonder m’n totebags, die steevast in mijn rugzak steken. En ze komen vaker van pas dan je zou denken!

♻️ Gebruik herbruikbare potjes of verpakkingen. Deze vergt misschien in het begin een portie lef, maar: durf bij de slager, bakker of elders gerust te vragen of ze de voeding in jouw meegebrachte potje willen inpakken, in plaats van in een plastic vlootje. De meeste handelaars gaan hier maar wat graag op in. Jouw potje vergeten? Was het gekregen plastic potje dan af en hergebruik het de volgende keer, da’s slim bekeken. Je kan natuurlijk ook winkelen in een verpakkingsvrije winkel, zoals Kabas. Daar hoef je het zelfs niet te vragen, jouw eigen potje meebrengen wordt er aangemoedigd!

Zo, met deze tips zou jouw blauwe PMD-zak toch al een stukje lichter moeten zijn. Toch zijn plastic wegwerpverpakkingen, ondanks de beste inspanningen, moeilijk te vermijden in onze moderne wereld. Daarom lanceerde IVAREM in 2021 de nieuwe blauwe PMD-zak. De ‘P’ van PMD staat sindsdien voor alle plastic verpakkingen in plaats van enkel voor plastic flessen zoals voorheen. Vanaf nu kan je dus al je plastic potjes, zakjes, folies, tubes, schuimschaaltjes (bv. van vlees of vis), bakjes,… gewoon in je PMD-zak bijsteken. En dat is een goede zaak voor de planeet! Sinds de invoering van de nieuwe PMD-zak worden de verpakkingen hoogwaardig uitgesorteerd, gerecycleerd en opnieuw verwerkt tot producten en verpakkingen. Ook zó maak jij mee het verschil!

Foto © IVAREM

#ad #native