• Weetjes

Waarom Mechelen aan de Dijle ligt en niet aan de Demer

Weetjes |

Wist je dat Mechelen eigenlijk ook aan de Demer had kunnen liggen? Er is namelijk iets merkwaardigs aan de hand bij de samenvloeiing van de Dijle en de Demer in Werchter. Normaal gezien wordt er immers gezegd dat de kleinste stroom uitmondt in de grotere rivier, maar in dit geval is het net omgekeerd. Hoewel de Dijle op die plaats immers een kleinere stroom is dan de Demer, is het toch de Demer die uitmondt in de Dijle! Daardoor is de rivier die in Mechelen passeert dan ook gekend als de Dijle in plaats van de Demer.

Voor deze situatie zijn enkele verklaringen mogelijk. Leuven was vroeger al een historische stad met meer belang dan Aarschot en Diest. Een reden dat de Dijle haar naam behoudt in plaats van de Demer kan dus zijn dat de Dijle door de belangrijke stad Leuven stroomt en de Demer door de kleinere steden Aarschot en Diest. Een andere mogelijke verklaring heeft te maken met de ligging van de rivieren. Bij de monding maakt de Demer immers een bocht, terwijl de Dijle in een rechte lijn ligt. Het is dus geografisch logischer om te zeggen dat de Demer uitmondt in de Dijle.

Wist je trouwens ook al dat de Dijle maar liefst 86 km lang is? Daarbij passeert de rivier onder meer in Walibi in Waver, Leuven, Werchter en Mechelen. Wat is jouw favoriete Dijleplaats in Mechelen? 😍