• Nostalgie
  • Weetjes

“Wanneer het Witte Huis op tv komt, kan ik nog altijd zó zeggen welke zetels van ons komen!”

Weetjes |

Mechelen stond vanaf het einde van de 19de eeuw tot 1980 ongeveer bekend als meubelstad, vooral dankzij het typerende houtsnijwerk in de Mechelse meubels. Niemand weet dit beter dan Ronny Van Aeken, die zelf jarenlang een eigen meubelfabriek uitbaatte in Mechelen-Zuid – met internationale faam, zelfs!

De fabriek Meubelen Van Aeken werd door mijn grootvader gestart in 1922. In die tijd was er in elke straat wel een meubelmaker, of iemand die er op één of andere manier wel mee bezig was”, vertelt Ronny. Hij zegt dat er in 1976 maar liefst 356 fabrieken in Mechelen waren die met meubelen te maken hadden. “In de jaren 60 en 70 werkten we met een klein fabriekje van zo’n 39 mensen en maakten we alle soorten van meubelen. In de jaren 80 schakelden we over naar kunstmeubelen, met houtsnijwerk dat met de hand uitgewerkt werd.

Ronny vertelt verder: “We sleepten na de specialisatie in kunstmeubelen de grote projecten in de wacht, zoals meubels voor het Kremlin in Rusland en het Witte Huis in Amerika. Wanneer het Witte Huis op tv komt, kan ik trouwens nog steeds zeggen welke zetels van ons komen. Ze staan er nog altijd”, klinkt het trots. En daar stop het internationale verhaal niet, legt Ronny verder uit! “Onze meubels werden ook verkocht in Kobe, in Japan. En de laatste jaren maakten we vooral houtsnijwerk voor synagogen. We hebben er gemaakt voor in Antwerpen en Manchester, maar ook voor in London en New York!” Zo vind je internationaal toch héél wat stukjes Mechelen terug, als je weet waar je op moet letten!

Leuk detail als uitsmijter, trouwens: de stoel in de foto lijkt op de stoelen die destijds gemaakt zijn voor het Witte Huis! Zo kan jij ze volgende keer op tv misschien ook een internationaal stukje Mechelen spotten. 🔍

Foto © Astrid Leriche