• Weetjes

Weetjes over de Vismarkt – die eerst de vismarkt niet was.

Weetjes |

Aan de foto kan je vast al raden over welk plein in de Mechelse binnenstad we het hebben. Jawel: de Vismarkt! Hier zijn enkele toffe weetjes over het gezelligste Mechels plein aan het water. Wist je dat:

🐟 … de Vismarkt niet is waar de Mechelse vishandel origineel gehouden werd? De eerste vismarkt van Mechelen was namelijk op de IJzerleen! Pas in de 16e eeuw moesten de vishandelaars van de IJzerleen weg, de bewoners waren de geuroverlast toen écht beu.

🐟 … het hippe hotel Vé is gevestigd is in een oud fabriekspand? Hier zat in 1923 nog een visrokerij én een sigarenfabriek die al in 1875 openging.

🐟 … het 't Ankertje aan de Dijle op de plek zit van de vroegere bruine kroeg ‘t Stamenee? Samen met andere toenmalige cafés zoals Den Herten Aas en De Verloren Zoon maakten zij de Vismarkt tot the place to be voor hippies, kunstenaars en andere alternatievelingen.

Ziezo! Zo weet je weer wat meer over een van de gezelligste plekjes in de Mechelse binnenstad. De visjes hangen alvast klaar om volgende week de terrasgangers te verwelkomen. Nu de zon nog!

Foto © Astrid Leriche