• Weetjes

Wijk in de kijker: ‘t Veer aan de Dijle

Weetjes |

Mechelen telt meer wijken dan je zou denken. En: elke wijk heeft een rijke geschiedenis, zelfs al zou je ze niet meteen opmerken wanneer je er voorbijfietst. Zo staat dit beeldhouwwerk bijvoorbeeld te prijken aan de wijk ‘t Veer aan de Dijle. Wie goed kijkt, kan in de wirwar de geraamtes van meubels ontwaren. Kasten, tafels en… jawel: stoelen. En dat is niet voor niks!

Want wist je dat ‘t Veer in de 19de eeuw gekend stond voor z’n stoelnijverheid? Vrouwen en kinderen uit deze buurt vlochten namelijk de stoelzittingen van riet, dat eerst in water geweekt en geklopt moest worden. Rijk werden ze er wel niet van, de vergoeding per stoelzitting was behoorlijk karig.

Leuk detail dat m’n moeder me dan nog wist te vertellen, nadat ze in de familiearchieven gedoken was: mijn overovergrootvader, Jozef, was nog zo’n traditionele Mechelse stoelenmaker! En van Mechelse meubels gesproken: de statige kast in mijn bureau werd nog gemaakt door Theofiel, de broer van m’n overgrootmoeder! Zo blijkt: Mechelen meubelstad, dat leeft bij mij nog steeds in huis, dankzij prachtige meubels met een rijke familiegeschiedenis. Mooi, toch? 🥰