• Weetjes

Wist je dit al over de uil onder de toren?

Weetjes |

“Silence, simplicity and humility . . . the only proper state for the artist as for the human being.” – Patrick White, The Vivisector

Niet alleen in het Louvre in Parijs, maar ook nét onder de Sint-Romboutstoren vind je prachtig werk van Johan Creten. Je bent er zelfs vást al voorbijgewandeld zonder het te beseffen. Ik heb het hier natuurlijk over de grote bronzen uil onder de toren, een beeld dat de titel “De Grote Vivisector” draagt.

Iets wat Bert van Galerie Transit me trouwens een tijd terug nog wist te vertellen, is meteen ook een leuk weetje over het beeld. Wist je namelijk dat de titel van het beeld verwijst naar het boek “De Vivisector” van Patrick White? Het verhaal verdiept zich in enkele universele ideeën zoals het lijden van een kunstenaar, de zoektocht naar de waarheid en de betekenis van ons bestaan. Het boek maakte een diepe indruk op Johan Creten tijdens zijn kindertijd en zorgde ervoor dat hij kunstenaar wou worden.

Ik ben alvast fan van hoe statig en nobel de uil daar onder de toren staat en hoe geborgen het toch ook aanvoelt om even in het beeld te gaan zitten. Dan is het net alsof de uil z’n vleugels om je heen slaat.

Foto © Astrid Leriche