• Wat te doen

5 redenen om het Ensorhuis te bezoeken

Wat te doen |

In juli 2020, bijna een jaar geleden ondertussen, werd het vernieuwde Ensorhuis geopend voor het publiek. Heb je sindsdien nog geen bezoekje kunnen brengen aan het oorspronkelijke huis van de kunstenaar? Dan maken wij je graag warm voor een bezoek!

Tijdens je museumbezoek aan het Ensorhuis ontdek je hoe een kunstenaar de Belle Epoque in Oostende ervoer. Je kan er met een 3D-bril de straten van het Oostende van toen bekijken en zelf een kunstwerk afmaken dankzij speed painting. Op de familietour krijg je bovendien een rondleiding van Gust, de kamerknecht van Ensor. Tijdens de gidsbeurt krijg je allerlei anekdotes te horen en voer je kleine doe-oprachten uit.

Nog niet helemaal overtuigd? Dan zullen deze 5 redenen je misschien wel overhalen!

– De foto hierboven werd gemaakt op 18 april 1921, iets meer dan 100 jaar geleden dus. We zien het Blauw Salon met James Ensor, Constant Permeke en Maurice Antony. Zo’n speciale foto kan je nu ook zelf laten maken tijdens je bezoek aan het Ensorhuis. Als dat niet leuk is!

– Het pand in de Vlaanderenstraat was oorspronkelijk eigendom van de oom van Ensor. Na zijn dood erfde de kunstenaar het en werkte er van 1917 tot aan zijn dood in 1949. Het beroep van oom Leopold Haegheman en zijn echtgenote Pauline Dewinter was trouwens erg passend voor Oostende. Ze hielden immers een schelpen- en souvenirwinkel open! Deze winkel werd intact gelaten en werd al menige malen door bezoekers bewonderd.

– Het pand werd amper drie jaar na de dood van James Ensor, in 1952, al als museum geopend. Het museum bestaat dit jaar dan ook al 69 jaar. Best eens de moeite waard dus!

– James Ensor werd vereeuwigd op de allerlaatste serie bankbiljetten van de Belgische frank. Hij mocht er op het briefje voor honderd frank prijken! Die eer deelde hij met Adolphe Sax (200 BF), René Magritte (500 BF), Constant Permeke (1.000 BF), Victor Horta (2.000 BF) en Koning Albert II en Koningin Paola (10.000 BF). Het huis bezoeken waar Ensor zijn kunstwerken maakte lijkt ons als Oostendenaar dus niet meer dan gepast.

– Van 29 april tot 29 augustus 2021 kan je een wel heel bijzondere collectie bezoeken in het Ensorhuis. De derde tentoonstelling sinds de vernieuwing van het museum is er namelijk een van de KBC! De bank leent hun rijke kunstcollectie van het oeuvre van James Ensor uit voor een tijdelijke tentoonstelling.

Veel plezier!

P.S. Krijg je maar geen genoeg van het museum? Dan kan het handig zijn om een Museumpas aan te kopen. Met zo’n pas kan je een jaar lang wel 200 musea en zo’n 300 tentoonstellingen bezoeken voor €59. Ideaal om zo veel je wil naar het Ensorhuis te gaan of een ander (Oostends) museum te bezoeken. De Museumpas kopen kan via http://bit.ly/museumpasoostende.

Foto © Visit Oostende