• Nostalgie

BC Oostende halve eeuw jong: “Toen Twix nog Raider was en Mr V even goed klonk als Mr Vain”

Nostalgie |

BC Oostende bestaat dit jaar 50 jaar! Een ideaal moment om even terug te blikken op dit sportieve monument van Oostende. Toegegeven, wij hebben het vaak nog over ‘Sunair’. Uit liefde voor de stad en de sport gingen wij voor jullie eens kijken wat voor en na Sunair was, kwam en is.

Oprichting BC Oostende

De club ontstaat op 25 mei 1970 uit een fusie van VG en AS Oostende. In de eerste vier jaar na haar oprichting, stijgt BC Oostende evenveel keer naar een hogere afdeling van het Belgische basketbal. Vanaf 1973 vertoeft BC Oostende in eerste nationale. De thuiswedstrijden werden op het Mijnplein gespeeld!

Eerste successen BC Oostende

In 1974 speelt de kustploeg voor de eerste maal Europees en in het seizoen 78-79 is daar ook de eerste landstitel. Als toemaatje wint BCO dat jaar ook de beker van België.

80 was prachtig

De jaren ‘80 staan gelijk aan een decennium van sportieve weelde voor BC Oostende. De haast heilige drievuldigheid: Samaey-Brown-Heath bezorgen Sunair in het seizoen 80-81 opnieuw de dubbel met titel en beker. Om dat de twee daaropvolgende seizoenen gewoon over te doen. Begin jaren ‘80 speelt ook Erik Mollet in het shirt van BCO, wiens zus genoeg heeft aan een voornaam, Marva. Ja, ook wij hebben herinneringen aan zoveel mooie dingen! Met zeven landstitels in acht jaar, vier bekers van België en de beker van de Benelux, spreken we terecht van boerenjaren voor de club. Of wat te zeggen van de 102-76-overwinning in de vijfde finalematch van de play-offs tegen Racing Mechelen in het seizoen 80-81. De thuismatchen werden toen nog in de ‘Koninklijke Stallingen’ gespeeld.

Sunair in de 90’s

Raider wordt Twix en Culture Beat scoort een monsterhit met Mr Vain! Bij BCO hebben we met Rudolf Vanmoerkerke, onze lokale Mr V aan het roer van de club. De voorzitter kijkt over de plas en droomt van een eigen baskettempel. De Mr V-arena op de Schorre wordt de nieuwe thuishaven van BCO. De club lijkt in het nieuwe decennium door te gaan op haar elan met bekerwinst in ‘91. Geen nieuwe landstitel in ‘91 maar wat een memorabele halve finale in de play-offs tegen Castors Braine. Onze man was er die avond bij en herinnert zich vooral het berenwerk van Dexter Shouse die 45 punten scoort en wat wel niet te zeggen die avond van de toen net 18-jarige Ronny Bayer. Daarna sputtert de motor wat en is het wachten tot het seizoen ‘94-’95 op een nieuwe landstitel. Nog vaak galmt de stem van de speaker door mijn hoofd “Barryyyyyy Mitchell! Andere sterkhouders als Jean-Marc Jaumin, Ronny Bayer en de Oostendenaar Matthias Desaever waren de Oostende basketbalsterren uit de ‘90’s.

Millennials

In het nieuwe millennium wordt, hou je vast Sunair achtereenvolgens Orange, Telindus Base, Telenet om vandaag als Filou Oostende door het leven te gaan. In 2006 verlaat de club de Mr V-arena en speelt het haar thuismatchen in dan Bverhuist BCO naar een nieuw complex in de buurt van het Mediacenter.

Het nieuwe decennium begint met de dubbel in 2000-2001 en de landstitel in het volgende seizoen. Ook in 2005-2006 speelt BC Oostende kampioen. In 2008 en 2010 doen ze daar nog een beker bij.

In 2012 pakt kersvers coach Dario Gjergja met Oostende de landstitel op Charleroi. Om dan maar liefst zes seizoenen op rij de dubbel te pakken. Doe daar nog eens twee landstitels bij en je krijgt een reeks van negen landstitels op rij! Sinds 2012 bracht BCO negen landstitels, zes Belgische bekers en vier Supercups naar Oostende.

Op vandaag staat de teller voor BCO zo al op vijftig nationale trofeeën. Naast 21 landstitels ook 19 nationale bekers en 11 Supercups.

Dat er nog vele mogen volgen!