• Weetjes

Beelden ruilen zeezicht voor watertoren

Weetjes |

Heb je je ooit al afgevraagd waar die beelden aan de oude watertoren in ‘t Bosje vandaan komen? Nee, eigenlijk niet? Dan vertel ik het je toch graag. Het heeft te maken met een verdwenen hotel, Jan Van Eyck, een bakkerszoon, Brazilië en een zekere Doris.

In 1879 laat de toenmalige consul van Brazilië, de heer Duclos-De Knuydt een villa bouwen op de Oostendse zeedijk. Het huis stond tussen het huidige Zeeheldenplein en de Capucijnenstraat. Op nummer 27 voor de liefhebbers. Het huis krijgt de naam Villa Doris.

In de gevel op het gelijkvloers komen twee beelden van Braziliaanse meisjes die de gevel als het ware torsen. De beeldhouwer van dienst was niemand minder dan de Brugse bakkerszoon en beeldhouwer Hendrik Pickery. Hendrik wie? Je hebt vast wel al werken gezien van hem. Zo is er op het Jan Van Eyckplein in Brugge het standbeeld van jawel, Jan Van Eyck. Op de Markt in Damme staat een ander beeld van die Pickery waarbij je een idee krijgt van hoe de dichter Jacob Van Maerlant eruit zag.

Terug naar Oostende waar de Villa Doris op een bepaald moment een hotel wordt. Het Grand Hotel de Bruxelles & New Claridge. De foto is vermoedelijk van tijdens of net na de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog wordt het gebouw gesloopt.

Elke tastbare herinnering aan het gebouw leek daarmee voor decennia onbestaand. Tot in negentienachtentachtig de twee beelden opduiken. Zij worden met zorg gerestaureerd door de Stedelijke diensten. Vandaag kan je ze bewonderen aan de oude watertoren in het Maria Hendrikapark, beter bekend als ‘‘t Bosje’.