• Weetjes

Blikvanger in het Leopoldspark: het bloemenuurwerk

Weetjes |

Langs de zijkant het mooie Leopoldspark in Oostende vind je één van de blikvangers in het park: het bloemenuurwerk. Voorbijgangers worden er iedere dag geïnformeerd over de tijd door wel meer dan 30 000 bloemen en plantjes, die samen een uurwerk vormen met een diameter van 9 meter.

Hoe werkt dat dan, dat bloemenuurwerk? De grote koperen wijzers, die met bladgoud bedekt zijn, worden ondergronds aangestuurd door een elektrische motor. De datum onder de klok wordt tijdens de zomermaanden, tussen 1 juli en 30 september, dagelijks aangepast. Ieder jaar wordt de klok opnieuw aangelegd in een ander thema. Dit jaar: Cool Towns.

Wist je dat het uurwerk pas in 1963 op zijn huidige plaats te vinden is? Het oorspronkelijke uurwerk uit 1933 lag ongeveer waar je nu het beeld ‘De Zee’ kan vinden. Het werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. De oorspronkelijke afsluiting werd toen ook weggehaald en verwerkt in de Atlantikwall. Na de oorlog werd het uurwerk hersteld en bleef tot in 1963 op dezelfde plek, tot het door de aanleg van de A10 geïsoleerd raakte. Het werd daarom verplaatst naar de heuvel aan de noordoostelijke zijde van het park, waar je het nu nog steeds kan bezichtigen. Het bronzen klokje boven de klok is trouwens nog ouder dan het oorspronkelijke uurwerk. Het dateert uit 1748 en is afkomstig uit de ‘Peperbusse’, de enige overgebleven toren van de in 1896 afgebrande Sint-Pieterskerk.

Het bloemenuurwerk van Oostende is niet het enige. In Welkenraedt en in het Tentoonstellingspark in Brussel kan je er ook een bewonderen. Ooit waren er in België wel zes, maar de drie andere uurwerken zijn door de jaren heen verdwenen. Ook in het buitenland kan je er vinden, zoals bijvoorbeeld aan het Meer van Genève in Zwitserland. Het idee voor deze bijzondere uurwerken ontstond door een ontdekking van Carl von Linné, in de 19e eeuw. Deze Zweedse natuurkundige ontdekte dat bloemen zich altijd op hetzelfde tijdstip openen en sluiten en maakte de eerste bloemenuurwerken. De mechanische aandrijving van deze klokken werden pas toegevoegd rond het begin van de 20ste eeuw.

Afbeelding © Stad Oostende