• Eten en drinken
  • Weetjes

Café De Volksbond opnieuw aan het werk en in beweging

Weetjes |
  • #café

Sinds zaterdag is er opnieuw wat beweging in het Oostendse caféleven. Bij de mannen en vrouwen van de Volksbond is dat niet anders. Een uitgebreid terras dat, volledig volgens de regels, plaats biedt aan schoon volk. Genieten van een frisse pint of ‘e smoefeliengsje’ en op een katholiek uur thuis. Ken je ook de geschiedenis van dit café?

Aan het eind van de negentiende eeuw wordt in België de Volksbond opgericht. De Volksbond heeft diverse christen democratische organisaties onder haar vleugels. Zo omvat het in de eerste plaats tal van ontspanningsverenigingen en coöperaties. Daarnaast heb je ook de ziekenkas (n.v.d.r. CM) en vakverenigingen. De wortels liggen in Oostende.

Wie vandaag wel eens iets gaat drinken in Café De Volksbond weet ook dat dit in de Louis Colensstraat is. Colens was een priester die in 1921 de Volksbond omvormt tot het ACW. Het ACW vervelde in de loop der jaren van een organisatie met politieke mandatarissen tot beweging, maar het café De Volksbond is gebleven.

Wist je trouwens dat er tot 1960 op deze plek ook een cinema was. Ooit gestart als, jawel, cinema Volksbond, over Excelsior tot Nova.

Enfin, nu heb je in ieder geval een weetje mocht het gesprek op het terras van Café De Volksbond plots stilvallen.

Café De Volksbond
L. Colensstraat 7
Oostende