• Weetjes

CKG Kapoentje in Oostende wordt bekroond met de Grote Prijs voor Opvoeding

Weetjes |
www.franktoussaint.be, KBS_Venture Philantrophy_CKG Kapoentje vzw_
Patrick Blondé-Lies Chromiak

Deze vrijdag wordt al voor de zesde keer de Grote Prijs voor Opvoeding uitgereikt door het Fonds Filson Steers Mariman. Het fonds werd opgericht binnen de Koning Boudewijsstichting en bekroont personen die hun leven in het teken stellen van ‘de opvoeding van kinderen en jongeren’. Dit jaar gaat de prijs naar Lies Chromiak en Patrick Blondé van het CKG Kapoentje in Oostende.

Al 35 jaar bieden ze hulp aan kinderen en hun vaak kwetsbare ouders. Het begon met een gezinsvervangend tehuis ‘Kapoentje’ waar kinderen terecht kunnen bij moeilijke omstandigheden, zoals intrafamiliaal geweld of een vechtscheiding. In 2001 werd het een Kind en Gezinsondersteuning. Maar daar bleef het zeker niet bij. Regelmatig kwamen er nieuwe initiatieven bij, zoals Kinfo, ’t Verschil en De Repoo. Daarmee ontstonden respectievelijk één van de eerste opvoedingswinkels in Vlaanderen, een opvangcentrum voor ouders met kinderen en een vakantiecentrum voor kwetsbare jongeren. Het meest spraakmakende initiatief werd in 2014 opgericht. In de ouderchèche D’n Opvang worden kwetsbare ouders opgeleid tot kindbegeleider en vangen ze zelf kinderen op.

Met deze waardevolle initiatieven zorgt het koppel Chromiak-Blondé voor positieve veranderingen op het vlak van participatie, toegankelijkheid en armoedebestrijding, door zelf het voortouw te nemen. Bovendien staan ze ook regelmatig beleidsmakers bij met adviezen. Voor hun inzet worden deze pioniers in de gezinsondersteuning op 17 september door het Fonds Filson Steers Mariman geëerd met deze mooie prijs.